Zvýšený cholesterol

Hodnotenie článku

Cholesterol patrí medzi najdôležitejšie prvky pre prežitie ľudského tela. Ak ho však máme nadbytok, či naopak nedostatok, nastáva problém.

Hladinu cholesterolu v tele sa meria z krvi, ktorá sa odoberie zo žíl. Cholesterol v skutočnosti zachraňuje ľudské životy, pretože funguje ako obväz, vodotesný obväz, ktorý si telo samo vyprojektovalo. Keď sa krv stáva koncentrovanou a kyslou, a prúdi stiahnutými tepnami alebo kapilárami pri dehydratácii, dochádza v arteriálnom systéme k odreninám a trhlinám; samozrejme najprv v kapilárach srdca. Ak by tam cholesreol chýbal, dostala by sa krv pod membránu, odlúpilo by ju, následkom čoho by človek zomrel.

Cholesterol je vlastne dočasný záchranca, ktorý dáva telu čas, aby sa zo svojich problémov zotavilo.

Keď telo zvýši hladinu produkcie cholesterolu, robí to v rámci núdzovej situácie. Nikdy by sme nemali zasahovať do cholesterolu, bez toho aby sme vedeli, prečo začalo telo zvyšovať jeho hladinu.

 

Ako sa meria cholesterol

Cholesterol možno merať u vášho praktického lekára, ktorý vám odoberie krv injekčnou striekačkou, alebo vpichom do prsta. Následne táto krv “ putuje “ do laboratórií, kde zistia množstvo cholesterolu vo vašej krvi.

Pred vpichom by ste nemali 12 hodín nič jesť, aby všetko jedlo bolo už strávené a tak nebudú ani výsledky z laboratória skreslené, preto sa hneď ráno vykonáva odber krvi.

Z krvnej vzorky lekári zistia, koľko máte v krvi zlého cholesterolu LDL, dobrého cholesterolu HDL a triglyceridov. Cholesterol sa meria v miliekvivalent na liter krvi.

Ďalšou možnosťou, kde sa dá meriať hladina cholesterolu je u vás doma na základe použitia diagnostického testu, ktorý možno bežne kúpiť v lekárňach alebo dokonca aj na internete.

 

Čo je určite výhodné pri meraní cholesterolu doma je, že nemusíte čakať v čakárni u svojho lekára, ale zmeriate si ho v pokoji – doma.

Avšak testovanie v domácich podmienkach má aj nevýhodu. Takéto testy vám nemusia určiť úplne presné výsledky, ale len približné hodnoty.

dobry a zly cholesterol ako sa ho zbavit liecba

Čo je to HDL?

HDL je látka tradične označovaná ako „dobrý“ cholesterol, avšak väčšina z nás je presvedčená, že z niektorej potravy možno prijímať ten dobrý a z inej zlý. Cholesterol ako taký je len jeden. Do tela prijímame cholesterol pomocou potravy, taktiež si ho telo vyrába samo (hlavne v pečeni). Cholesterol zlý a dobrý sa však neodlišuje miestom vzniku, ale prenášačom, ktoré sa ho ujme.

Ideálne hodnoty cholesterolu z vyšetrenia krvi:

celkový: pod 5,2 (nad 6,2 vysoké riziko); u detí: pod 4,4 (nad 5,5 vysoké riziko)

HDL ( dobrý ) cholesterol: nad 1,4 (pod 0,9 vysoké riziko); u detí: nad 1 (pod 0,9 vysoké riziko)

LDL ( zlý ) cholesterol: pod 3,4 (nad 4,1 vysoké riziko); u detí: pod 2,6 (nad 3,1 vysoké riziko)

 

Ako liečiť zvýšený cholesterol

nefajčite, alebo aspoň obmedzte fajčenie

obezita

zdravo sa stravujte, stravu zamerajte na znížený príjem cholesterolu, obmedzte smažené a pečené jedlá, viac sa zamerajte na varené a dušené jedlá. V strave dajte prednosť najmä týmto potravinám: stanoly a steroly, vláknina, nenasýtené mastné kyseliny, lecitín
artičok, cibuľa, citrusy, cesnak, fazuľa, huby, jablká, ľan (ľanový chlieb), mandle, ovos, ryby (losos, tuniak, sardinky, sleď), ryža, červené víno, vlašské orechy, jedzte dostatok ovocia a čerstvej zeleniny…


pohybová aktivita

Toto sú aspoň najzákladnejšie kroky ako sa zbaviť vysokého cholesterolu.

Ešte treba spoemnúť potraviny, ktorým by ste sa pri zvýšenom cholesterole mali vyhýbať a to sú:

mäsové výrobky: vnútornosti, kaviár, údené mäso, tučné mäso,
salámy, paštéty, klobásy
tuky: všetky stužené tuky, margaríny, kokosový olej, majonéza
bravčová masť
mliečne výrobky: smotana, tučné syry, smotanové jogurty, krémy, zmrzlina
vajcia: vaječné šaláty, praženice, omelety
polievky: tučné vývary, zabíjačkové, s vnútornosťami
ostatné: sladkosti, čipsy, krekry, šľahačka, sladké nápoje

Poslať komentár

Your email address will not be published.





deväť − = 2