Ako zistiť obsah cukru v ovocných šťavách refraktometrom

Hodnotenie článku

Napadlo vás koľko cukru obsahuje šťava z ovocia ? Vinári majú svoje muštomere ktorými ľahko zistia obsah cukru v hroznovej šťave ale čo daľšie ovocie napríklad šťava z jablka a pomaranču?

Refraktometer je jednoduchý a užitočný prístroj hlavne pre tých čo spracuvávajú ovocie napríklad vyrábajú šťavy a pod.

Ako funguje refraktometer ?

Funguje na základe lomu svetla- Vzorka sa umiestňuje medzi osvetľovací a merací hranol (presné meranie vyžadovalo rozptýlené a homogénne biele svetlo). Výsledok sa priamo odčítal na kalibrovanej stupnici viac tu.

V praxi nakvapkáte jablkovú šťavu na plôšku refraktometra a pozriete sa proti svetelnému zdroju napríklad žiarovke , stupnica sa oddelí  presne v bode kdeje stupnica rozdelená odčítate hodnotu napríklad 12 brix  to preklade znamena že je 12g cukru , tu je vysevetlenie stupnice brix s vinnárskym refraktometrom.

Štavu z jabĺk a pomarančov sme merali týmto refraktometrom 

Luky nakvapká šťavu  na meraciu plochu refraktometra

Pozre sa do okuláru (a zabudol zavreť ochranné sklíčko ale to mu odpustíme)

A uvidel hodnotu:


 

Hodnota je 12 brix a to je všetko 🙂

Poslať komentár

Your email address will not be published.





+ 8 = štrnásť