Ako zistiť obsah cukru v ovocných šťavách refraktometrom

Napadlo vás koľko cukru obsahuje šťava z ovocia ? Vinári majú svoje muštomere ktorými ľahko zistia obsah cukru v hroznovej šťave ale čo daľšie ovocie napríklad šťava z jablka a pomaranču?
Refraktometer je jednoduchý a užitočný prístroj hlavne pre tých čo spracuvávajú ovocie napríklad vyrábajú šťavy a pod.
Ako funguje refraktometer ?
Funguje na základe lomu svetla- Vzorka sa umiestňuje medzi osvetľovací a merací hranol (presné meranie vyžadovalo rozptýlené a homogénne biele svetlo). Výsledok sa priamo odčítal na kalibrovanej stupnici viac tu.
V praxi nakvapkáte jablkovú šťavu na plôšku refraktometra a pozriete sa proti svetelnému zdroju napríklad žiarovke , stupnica sa oddelí presne v bode kdeje stupnica rozdelená odčítate hodnotu napríklad 12 brix to preklade znamena že je 12g cukru , tu je vysevetlenie stupnice brix s vinnárskym refraktometrom.
Štavu z jabĺk a pomarančov sme merali týmto refraktometrom
Luky nakvapká šťavu na meraciu plochu refraktometra
Pozre sa do okuláru (a zabudol zavreť ochranné sklíčko ale to mu odpustíme)
A uvidel hodnotu:
Hodnota je 12 brix a to je všetko 🙂
Dobrý blog článok, budem vás sledovať.