Želatína, želatínové cukríky, agar pre zdravie

Hodnotenie článku
Viete o tom , že jedením gumových medvedíkov prispievame svojmu zdraviu? Želatína a výrobky z nej sú zdraviu prospešné.

Čo je želatína?

Želatína je substancia živočíšneho alebo rastlinného pôvodu, ktorá je špecifická tým, že viaže na seba veľké množstvo vody na relatívne malý objem samotnej substancie.
Je bez chuti,farby a zápachu.

Druhy želatíny :

Želatína je bielkovina živočíšneho alebo rastlinného pôvodu, ale keďže neobsahuje esenciálnu aminokyselinu tryptofán, nepovažuje sa za plnohodnotnú bielkovinu.
Živočíšna želatína sa získava spracovaním spojivového tkaniva hovädzieho alebo bravčového dobytka.


Poznáme želatínu živočíšneho ( bravčového, hovädzieho) , či rastlinného pôvodu morských rias.
Živočíšna želatína- používa sa najmä v potravinárstve na výrobu tlačenky, huspeniny, cukroviniek ( želé cukríky) a na zákusky a torty.
Rastlinná želatína – agar- je výživná potravina bez kalórií, obsahujúca veľa minerálov. Získava sa z vodných rastlín, rias Ruduch.
Používa sa na zákusky a aspiky. Ďalej sa využíva na výrobu gélov, šampónov a na výrobu vstrebateľných nití na chirurgické účely.
Agar je protizápalový, obsahuje Flucoidan, ktorý pomáha pri rakovine pŕs. Je bohatý na železo, jód a vápnik. Má mierne preháňacie účinky, pomáha pri zápche, pomáha znížiť nadváhu,pomáha pri vysokom tlaku a ochorení čriev. Je vhodný aj pri diétach. Varí sa s octom, aby hrubé vlákna zmäkli a vznikne kaša hustej konzistencie, ktorá sa potom  krája na štvorhranné tyčinky. Tie sa dajú na bambusové tyče a sušia sa na vyschnutých ryžových poliach. Vlhkosť z agaru vystupuje na povrch a v noci zamŕza, no ráno na slniečku sa opäť rozohreje. Takéto sušenie trvá aj pár týždňov, kedy sa všetko opakuje až pokým nie sú tyčinky úplne vyschnuté a krehké. Po usušené sa tyčinky strúhajú na jemné vločky alebo sa hneď balia. Môžeme ho kúpiť v lekárňach či v predajňach zo zdravou výživou. Viac info o agare si môžete prečítať tu: AGAR AKO ZDRAVÁ ŽELATÍNA

Využitie želatíny :

– v potravinárstve
– vo farmateutickom priemysle
– v lekárskom výskume
– v kozmetike
– vo fotografickom odvetví
– v tlači

Želatína pre zdravie :

– posilňuje kĺby a srdce
– podporuje látkovú výmenu v tele
– zlepšuje duševné schopnosti
– zlepšuje stav pleti
– poskytuje pružnosť a posilňuje šľachy a väzy
– zabraňuje osteoporóze a osteoartróze
– zlepšuje kožu a štruktúru vlasov
– účinná liečba dysplázie ( ak sa niečo v tele nevyvýja tak,ako sa má)

Prostredníctvom želatíny dodávame organizmu aminokyseliny, ktoré tvoria základ kostbého a chrupkového tkaniva, kĺbových puzdier , väzivových tkanív a kože.
Želatína je výborným zdrojom kolagénu, na tvorbu ktorého sú potrebné štyri aminokyseliny, ktoré poskytuje práve želatína.
Kolagén obnovuje a zabezpečuje dobrý stav kože , vlasov, kĺbových chrupiek, šliach,ciev a väzivových tkanív.
Kolagénu sa hovorí aj ,, elixír mladosti „, pretože od neho závisí ako mlado človek vyzerá a ako sa pohybuje. Nevyhnutný je najmä v detstve a v období dospievania na tvorbu kostí a zubov.Kolagén vytvára sieť na ukladanie vápnika a v dospelosti chráni kĺby pred artrózou. Vyskytuje sa v spojivových tkanivách , v pokožke, v šľachách , kostiach a zuboch, chrupkách a v stenách krvných ciev. Varením sa kolagén mení na glutín, látku, ktorá ma rôsolové vlastnosti a je najpodstatnejšou zložkou želatíny.
Želatína poskytuje dve silné aminokyseliny: prolín a hidrosiprolín, ktoré stimulujú rast spojivového tkaniva a zlepšuje jeho štruktúru, ktorá je nevyhnutná pre liečenie slabých ( krehkých) kĺbov.
Želatína pomáha pri bolestiach kĺbov ( vyživuje ich ), chrbta,nôh, chrbtice a bolesti kŕčnej chrbtice. Vyživuje chrupky, pomáha pri vývoji kostrovej sústavy, zubov, šľiach a svalstva. Zlepšuje pohyblivosť kĺbov, predchádza úbytku kĺbovej chrupky, pomáha pri nedostatku vápnika.
Liečba želatínou je vhodná podporná liečba a doplnok pri užívaní liekov.

Želatínové cukríky

Sú vyrobené z kvalitnej potravinárskej želatíny, ktorá je vyrobená z bravčovej kože alebo z morských rias.Farba a aróma je dodaná ovocnými a rastlinnými vyťažkami. Cukríky neobsahujú tuk ani cholesterol. Energetická hodnota týchto cukríkov je porovnateľná s musli tyčinkami.

V obchodoch nájdeme :

Cukrárske želé- ak chceme vysokú vrstvu a farbu
Tortové želé- na ovocí uloženom na koláči vytvorí lesklú tenkú vrstvu želatíny.
Želatína na vaječnú tlačenku- je určený na prípravu vajíčkovej tlačenky.
Želatína na slané i sladké použitie – na rozdiel od tortového a cukrárskeho želé je tento druh živočíšneho pôvodu.Má univerzálne využitie. Predáva sa v plátkoch alebo jemne mletá v prášku.
Želatínový stužovač- je určený na prípravu šľahačkových, jogurtových, tvarohových a smotanových dezertov a krémov.Stužovač v chladničke stuhne asi za 2 hodiny.

Tip pre Vás!

Ak chcete použiť na zákusky ananás, kivi, mango alebo papáju, musíme ho krátko podusiť alebo ho obliať horúcou vodou. Enzými ktoré tieto ovocia obsahujú totiž v surovom stave rozpúšťajú želatínu.

Poslať komentár

Your email address will not be published.





− sedem = 1