Výpočet čistej hmotnosti orechov – tu je vzorec !!!

Hodnotenie článku

Jeseň je obdobie, kedy zo stromov začína opadávať zdravé bohatstvo v podobe vlašských orechov. Isto vás bude zaujímať, koľko z orechu váži škrupina a koľko zdravé a chutné jadro.

Pre test sme zobrali pár priermerných orechov a odvážili ich na presnej digitálnej váhe zo Zarucene.sk (za zapožičanie ďakujeme) presnosť váženia je +-0.1g.

Najprv sme odvážili komplet oriešok zo škrupinou, potom sme škrupinu rozbili a odvážili, koľko váži olúpaný orech.

Tu je fotogaléria z váženia:



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


Jednotlivé váženia ukazujú pomer váhy vlašského orechu so škrupinou a olúpaného jadra bez škrupiny.

* Pre váženie sme vybrali obyčajné vlašské orechy so strednou veľkosťou

Váženie 1 :  9.4g / 3.6g

Váženie 2: 11.2g / 4.0g

Váženie 3  8.3g /  3.6g

Váženie 4  13.0g / 5.4g

Percentuálne vyjadrenie uplnej hmotnosti orechu so škrupinou voči čistej hmotnosti jadra bez škrupiny.100% je hmotnosť so škrupinou.

Váženie 1: 100% / 38%

Váženie 2: 100% /35%

Váženie 3:  100% /43%

Váženie 4: 100% / 41%

V praxi znamená ak nazberáte 10kg orechov priemernej veľkosti mali by ste získať  3kg čistých jadier , samozrejme musíte rátať s nepodarkami (preto je číslo 3kg trochu skromnejšie ako výpočet).

„Pre rýchly výpočet čistej hmotnosti stačí, ak hmotnosť  nelúpaných orechov  vydelíte číslom 3“

Vzorec je hmotnosť orechov : 3 = čistá hmotnosť olúpaných jadier

Tu si móžete prečítať článok o zdravých účinkoch vlašských orechov.

Nutričné hodnoty vlašských orechov 100g:

Energetická hodnota 650 kcal
Bielkoviny 15 g
Nasýtené tuky 6 g
Jednoduché nenasycené tuky 9 g
Polynenasycené tuky 47 g
Sacharidy 14 g
Vláknina 7 g
Selen 4,90 µg
Fosfor 346 mg
Horčík 158 mg
Sodík 2 mg

 

Poslať komentár

Your email address will not be published.





tri + 8 =