Výpočet čistej hmotnosti orechov – tu je vzorec !!!

Jeseň je obdobie, kedy zo stromov začína opadávať zdravé bohatstvo v podobe vlašských orechov. Isto vás bude zaujímať, koľko z orechu váži škrupina a koľko zdravé a chutné jadro.
Pre test sme zobrali pár priermerných orechov a odvážili ich na presnej digitálnej váhe zo Zarucene.sk (za zapožičanie ďakujeme) presnosť váženia je +-0.1g.
Najprv sme odvážili komplet oriešok zo škrupinou, potom sme škrupinu rozbili a odvážili, koľko váži olúpaný orech.
Tu je fotogaléria z váženia:
Jednotlivé váženia ukazujú pomer váhy vlašského orechu so škrupinou a olúpaného jadra bez škrupiny.
* Pre váženie sme vybrali obyčajné vlašské orechy so strednou veľkosťou
Váženie 1 : 9.4g / 3.6g
Váženie 2: 11.2g / 4.0g
Váženie 3 8.3g / 3.6g
Váženie 4 13.0g / 5.4g
Percentuálne vyjadrenie uplnej hmotnosti orechu so škrupinou voči čistej hmotnosti jadra bez škrupiny.100% je hmotnosť so škrupinou.
Váženie 1: 100% / 38%
Váženie 2: 100% /35%
Váženie 3: 100% /43%
Váženie 4: 100% / 41%
V praxi znamená ak nazberáte 10kg orechov priemernej veľkosti mali by ste získať 3kg čistých jadier , samozrejme musíte rátať s nepodarkami (preto je číslo 3kg trochu skromnejšie ako výpočet).
„Pre rýchly výpočet čistej hmotnosti stačí, ak hmotnosť nelúpaných orechov vydelíte číslom 3“
Vzorec je hmotnosť orechov : 3 = čistá hmotnosť olúpaných jadier
Tu si móžete prečítať článok o zdravých účinkoch vlašských orechov.
Nutričné hodnoty vlašských orechov 100g:
Energetická hodnota | 650 kcal |
Bielkoviny | 15 g |
Nasýtené tuky | 6 g |
Jednoduché nenasycené tuky | 9 g |
Polynenasycené tuky | 47 g |
Sacharidy | 14 g |
Vláknina | 7 g |
Selen | 4,90 µg |
Fosfor | 346 mg |
Horčík | 158 mg |
Sodík | 2 mg |
Poslať komentár