Výborná hustá fazuľová štipľavá polievka s tymiánom- recept

Hodnotenie článku

Recept je približne na 4 porcie. Polievka je nenáročná, príjemne vás zasýti. Navyše je rýchlo pripravená, preto je tento rýchly recept vhodný pre všetkých, ktorým sa nechce neustále vyvárať a stáť pred sporákom.

Na prípravu lahodnej fazuľovej polievky budeme potrebovať:

1 konzervu fazule

zväzok tymianu


3 strúčiky cesnaku

180 g zelených fazuliek

pol konzervy kukurice

1 menšiu  cibuľu

200 g klobásy

2 lyžičky olivového oleja alebo masla

1 konzervu lúpaných paradajok

štipľavú mletú papriku ( podľa chuti ) a 1 malú červenú chilli papričku

Postup na prípravu polievky je veľmi rýchly a čo je super, polievka vás dokáže príjemne zasýtiť a nebudete už potrebovať ďalší chod, pretože naozaj táto polievka je sýta.

Ak nepreferujete zeleninu z konzervy, kľudne si ju uvarte, no treba počítať s troška dlhšou prípravou. Jeden tip: ak chcete mať fazuľu ( nie z konzervy ) rýchlo uvarenú, namočte ju deň pred varením do vody.

Zelené fazuľky si najskôr ošúpte, umyte a potom ich  nakrájajte na kúsky. Tie dajte variť do osolenej vody približne na 10- 12 minút.

Fazuľu z konzervy ako aj kukuricu nechajte odkvapkať.

Ak máte rady pikantné, 1 menšiu chilli papričku zbavte semienok a nakrájajte čo najdrobnejšie.

Tymian opláchnite, nechajte odkvapkať a oddeľte lístky.

Po dovarení zelených fazuliek vodu zlejte a nechajte odkvapkať.

Cibuľu nakrájame nadrobno.

Klobásku očistíme a pozdĺžne prekrojíme a následne pokrájame na mesiačiky.

Do hrnca kde budeme variť polievku, si dajte 2 lyžičky olivového oleja alebo masla a opekáme na ňom cibuľu,  klobásku, chilli papričku a tymián.

Pridajte paradajky, jemne ich roztlačte a privedieme k varu.

Keď začne nám táto zmes vrieť, pridáme fazuľu a kukuricu z konzervy a približne 5 minút ešte povaríme.

Po piatich minútach primiešame zelené fazuľky a dochutíme morskou soľou a čiernym mletým korením. Nakoniec pridáme prelisovaný cesnak. Cesnak sa môže pridať skôr, avšak ak ho pridáte až ku koncu varenia, cesnaková chuť zostane zachovalá. Necháme ešte prejsť varom.

Pre ešte hustejšiu polievku môžete pred koncom varenia klepnúť do polievky jedno rozmiešané vajíčko.

 

Tymián pre zdravie:

Tymián je čoraz viac známejší. Pridáva sa do jedál ako korenie, no netreba zabúdať, že tymián je pre naše zdravie veľkým prínosom, pretože ide o veľmi liečivú rastlinu.

Tymián – korenie, pomáha zlepšovať naše trávenie a pôsobí ako prevencia proti nadúvaniu. Tymián ako liečivá rastlina má takisto svoje opodstatnenie. Okrem korenia a liečivých účinkov, má tymián aj iné využitie.

Ľudia si silicu z tymiánu často dávajú do svojich príbytkov, pretože okrem nádhernej vône, dokáže liečiť, napríklad  dokáže stlmiť prudký, silný kašeľ, až tzv. čierny kašeľ. Navyše tymián má antidezinfekčné a antibakteriálne účinky a blahodárne vplýva na sliznicu nosovej a ústnej dutiny a preto je vhodné vdychovať ju pri nachladnutiach a pomáha aj proti únave.

Tymián v kozmetike…

Presne tak, tymián sa využíva dosť často aj v našej kozmetike, či už ide o výrobu zubných pást, ústnych vôd, sprayov, kloktadiel, vôd po holení či pleťových vôd, krémov alebo napríklad aj prísad do kúpeľov.

Kde všade v kuchyni sa používa tymián

Tymián ma skvelé využitie v kuchyni. Napríklad sa dá použiť k mäsu, do omáčky, dokonca aj na pizzu…V kombinácii s bobkovým listom, bazalkou, oreganom a cesnakom dodá jedlu fantastickú chuť.

 

ŠOŠOVICOVÝ GULÁŠ BEZ MÄSA

Rýchle kuracie prso v alobale s hranolčekmi a uhorkovým šalátom

Poslať komentár

Your email address will not be published.





− šesť = 1