Príznaky chorej pečene – ako ju očistiť zdravými potravinami

Príznaky chorej pečene – ako ju očistiť zdravými potravinami
4.5 (90%) 2 votes

Ak pociťujete zvýšenú únavu, bolesti hlavy, zlý dych, tráviace ťažkosti, uvažujte nad očistou pečene za pomoci čiernej reďkovky, respektíve šťavy z nej.

Príznaky chorej pečene:

Ak prídu problémy, vždy je najlepšie navštíviť lekára a to čo najrýchlejšie. Ten stanoví presnú diagnózu a liečbu. Klasické príznaky sú často také, že môžu znamenať viac chorôb, avšak ľudia trpiaci chorou pečeňou majú najčastejšie tieto charakteristické príznaky:

Podozrenie na žltačku:

Žltkasté sfarbenie povlaku jazyka či očného bielka je charakteristickým znakom, že s pečeňou nie je niečo v poriadku. Pri poškodení pečene dochádza k poruche odbúravaniu bilirubínu, ktorý vzniká pri rozpade červených krviniek. Jeho ukladaním do kože, slizníc a očného bielka dochádza k ich žltavému sfarbeniu.Tmavý odtieň moču, spomínaná látka bilirubín sa dostáva vo zvýšenej miere obličkami do moču, kde spôsobuje jej tmavé sfarbenie.

Prejavy cirhózy pečene:

Závažné smrteľné ochorenie, ktoré si už vyžiadalo mnoho životov. Najčastejšou príčinou cirhózy pečene je časté pitie alkoholu, nadmerné užívanie liekov, spomínaná žltačka, znečistenie organizmu veľkým množstvom toxínov. Ľudská pečeň má vysokú schopnosť regenerácie až  70-80%. Lekári transplantujú  štep zdravej pečene a ona „dorastie“ do potrebnej funkcie.

Pečeň začína tvrdnúť veľmi pomaly, nepozorovane a prvé príznaky sa začínajú prejavovať až po dlhej dobe, háčik je v tom, že väčšina pečene je už poškodená. Pokiaľ sa už cirhóza pečene prejavila, ihneď prestaňte piť alkohol – máte šancu ešte pečeni pomôcť sa trochu zregenerovať, aby sa choroba nedostala do posledného štádia.

 

Ďalšie príznaky ochorenia alebo oslabenia pečene:

unava chora pečen priznaky

  • Únava ľudia ochorením pečene sa sťažujú na pocit malátnosti, sú vyčerpaný, neudržia pozornosť, napriek tomu, že si doprajú oddych, pociťujú únavu.
  • Svrbenie pokožky nastáva ak sa uloží príliš veľa toxínov v koži (chorá pečeň nefiltruje toxíny v dostačnej miere), dochádza k pocitom svrbenia, a tiež k zvýšenej citlivosti voči slnečnému žiareniu.
  • Chronické nadúvanie pre správne trávenie je pečeň kľúčová, pri jej ochorení nezvláda svoje funkcie a objavuje sa nadúvanie, bolesti brucha a kŕče v žalúdku. Krvácanie do čriev je obzvlášť nebezpečný stav, kedy pečeň prestala produkovať bielkoviny, ktoré sú dôležité pre zrážanie krvi. Pri poruche tohto mechanizmu je typickým príznakom krv v stolici. Vyhľadajte pomoc u lekára.
  • Strata váhy a nechuť do jedla je tiež typickým znakom viacerých chorôb a týka sa aj pečene, porucha trávenia a spracovanie živín vedie k stratám na váhe.
  • Pokles sexuálnej túžby. S chorou pečenou súvisí aj porucha odbúravania hormónov, dochádza ku strate rovnováhy, čo sa môže prejaviť znížením sexuálneho apetítu, u žien prerušenie menštruačného cyklu.
  • Cievna pavučinka pri nedostatočnom odbúravaním hormónu estrogénu vznikajú  v podkoží malé cievy pripomínajúce pavučinku. Najčastejšie vznikajú na tvári a na hornej polovici hrudníku.
  • Žlté očné bielka , je jeden s jasných signálov že pečen prestáva pracovať správne , ak je velmi chorá a alebo pri hepatitíde sa látka bilirubín dostala do krvi.

Potraviny vhodné na očistenie pečene:

čierna redkovka učinky pečenČierna reďkovka – môžete ju nenápadne zaradiť do svojho jedálnička a konzumovať ju ako bežnú zeleninu. Určite poznáte reďkovkový chlieb s maslom alebo syrom. Nezabudnite ju pridať do šalátu pre obohatenie blahodárnymi účinkami pre vaše vnútorné orgány.

Čiernu reďkovku ľudia pestovali už pred 4 tisíc rokmi v Číne, oceňovali ju však nielen ako chutnú zeleninu, ale aj ako účinnú liečivú rastlinu. V dnešnej dobe však naše telo prijíma veľa toxických látok a pečeň ich všetky filtruje, a preto by sme jej mali venovať náležitú starostlivosť aspoň raz za tri až päť dní jej dopriať posilnenie v podobe čiernej reďkovky.

Pre pravidelné užívanie či rýchle čistiace kúry je najvhodnejšia šťava z čiernej reďkovky. Musí byť však 100% a čerstvá. Môžeme samozrejme využiť aj niektoré potravinové doplnky obsahujúce kvalitnú a čerstvú šťavu z reďkovky. Vhodný je napríklad belgický prípravok rabanon, ktorý obsahuje 100% šťavu z čiernej reďkovky pochádzajúcej výlučne z ekologického poľnohospodárstva. Minimum pozitívnych účinkov si naopak zachováva reďkovka v sušenej forme.

Nopal je liečivá rastlina, ktorá má výborný účinok na regeneráciu pečene. Veľmi priaznivý účinok má na celé zažívanie aj vylučovanie. Jeho ďalšou výhodou je, že dokáže optimalizovať váhu – účinný je najmä pri chudnutí.

chlorofil zeleny čaj očistaZelený čaj obsahuje katechíny, druh rastlinných antioxidantov, ktoré preukázateľne odstraňujú tuk z pečene a podporujú správnu funkciu pečene. Tento mocný bylinný nápoj chráni pečeň pred hromadením toxínov, ktorá ich môže poškodiť. Jeho najrýdzejšia verzia je matcha zelený čaj

Chlorella a spirulina obsahujú totiž aminokyseliny, ktoré pomáhajú odstraňovať ťažké kovy, ktoré dny z najväčších hrozieb pre celý organizmus, nielen pre pečeň. Viac o pozitívnych účinkoch týchto morských rias SPIRULINA A CHLORELLA – ZÁZRAČNÉ LIEČIVÉ POTRAVINY

Chlorofyl má veľmi silné detoxikačné účinky a celú radu priaznivých účinkov pre náš organizmus účinne harmonizuje činnosť čriev a tým významne ovplyvňuje celkovú regeneráciu tela, vrátane pečene.

Kurkuma je jedným z najlepších prírodných prostriedkov pre udržanie zdravého chodu pečene. Bolo preukázané, že aktívne chráni pečeň pred poškodením toxínmi a tiež napomáha regenerácii poškodených pečeňových buniek. Ďalej napomáha produkcii žlče, čistí preplnené pečeňové kanáliky a podporuje žlčník – orgán, ktorý tiež napomáha čisteniu tela.

Cesnak je prírodný prostriedok, ktorý čistí krv a znižuje riziko vzniku krvných zrazenín. Tiež z nej odstraňuje tuky. Znižuje krvný tlak a je považovaný za veľmi účinnú detoxikačnú potravinu. Detoxikačný účinok dosiahnete, ak pridáte 4 až 5 strúčikov surového cesnaku do vášho jedla. Cesnak obsahuje veľa metionínu a cysteínu, čo sú esenciálne aminokyseliny, ktoré chránia pečeň tým, že im pomáhajú produkovať žlč, ktorá potom odstraňuje z tela toxíny rozpustné v tukoch.

Zázvor stimuluje cirkuláciu krvi – teda napomáha  odplavovať toxíny z tela a eliminovať ich okrem iného aj prostredníctvom tekutín vo forme potu a moču. Vyznačuje sa tiež silným antioxidačným účinkom. Zázvor je vhodný ak vás trápi kašeľ.

Lecitin je ďalšou látkou podporujúcou správnu funkciu pečene. Má na starosti správne využitie a odbúranie tukov, navyše zmäkčuje stolicu a tým uľahčuje hladší priebeh detoxikácie pečene i celého organizmu. Pozor na kvalitu lecitínu – dôležitý je obsah cholínu a inozitol a ich správny pomer.

Zelenina  s obsahom veľkého množstva chlorofylu, ktorý má nielen detoxikačné účinky ale je užitočný k lepšiemu tráveniu tukov. Zelená listová zelenina navyše obsahuje vitamín E potrebný k ochrane pečene a cibuľa, fazuľa a ružičkový kel obsahujú metionín a cysteín, ktorý podporuje pečeň. Zelená listová zelenina, ružičkový kel, brokolica, ale aj karfiol, cibuľa mrkva a červená repa sú najlepšie detoxikačné potraviny.

Najlepšie byliny na detoxikáciu :

Pestrec mariánsky Hlavnou obsahovou látkou semien tejto rastliny sú tzv. flavonolignány, ktoré tvoria komplex látok známy ako silymarín, Ak sa chystáte detoxikovať pečen pestrec je najlepšia bylina detoxikačným účinkom. Jeho hlavné účinky sú očista a podpora rastu zdravých buniek pečene. Caj  z pestrecu je vhodný nápoj ak ste v detoxikačnej kúre je múdre si ho zaobstarať ešte pred detoxom. Oplatí sa kupovať  semienka pestrecu. Viac info o  pestreci a  silymaríne kde ich zohnať a pod

Tribulus  slovenský názov je kotvičník zemný , jeho účinky sa spájajú so zvyšovaním svalového rastu a potencie v čínskej medicíne sa používa ako bylina ktorá uzdravuje pečen. Tu sú účinky a najlepšie produkty z kotvičníku.

Pečenovník trojlaločný  sa používa predovšetkým ako pomocník pri liečbe rôznych ťažkostí s pečenou. Pomáhá pri tvrdnutí pečene, posilňuje jej funkciu, využíva pre regeneráciu alebo pri  cirhoze alebo rozpadu pečene.

Púpava velmi známa bylinka ktorá prospieva pečeni na detox sa využívajú listy a hlavne korene, ktoré sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálov, púpava aktivuje odstránenie žlčových buniek z pečene a žlčníka, čo podporuje trávenie, koren púpavy posilňuje funkciu pečene a môžete ho zaradiť pri detoxikačnej liečbe pečene.

Slamiha piesočná najlepšie pôsobí pri vírusových zápaloch pečene a zlepšuje je činnosť , zbiera sa najmä kvet z ktorého spravíte odvar. Výborná bylina ak ste sa rozhodli pre jarnú detoxikačnú kúru zameranú na očistu pečene, žlčníka a tráviaceho traktu.

Ako očistiť pečeň a zlepšiť jej stav ?

V dnešnej dobe je bežné, že človek vo veku 30 rokov má pečeň veľmi zanesenú a vďaka tomu prestáva správne fungovať. Následky sú veľmi (smrteľne) deštruktívne a rapídne znižujú kvalitu a dĺžku života. A to nemusíte byť práve alkoholik. Stačí „normálny bežný život s bežnými jedlami“, ktoré pečeň veľmi rýchlo zanesú škodlivinami.

Preventívnu očistnú kúru je podľa tradičnej čínskej medicíny najlepšie robiť očistu pečene na jar v mesiacoch marec, apríl, kedy je sila pečene najlepšia. Najvhodnejšie je predtým podstúpiť očistu čriev. Akútnu očistu pečene môžete zaradiť podľa potreby priebehu roku. Najlepšie je očistu naplánovať na dni pracovného voľna, víkendy. Samotná očista znamená znížený príjem energie, preto je vhodné počas nej relaxovať a zdržať sa namáhy a stresu.

džusy učinky na pečen

Ako na očistnú kúru pečene ? – dvojdnová očista

Dva dni pred očistou prestaňte jesť  mäso, údeniny, sladkosti, mliečne výrobky, potraviny s vysokým obsahom tukov. Miesto nich zaraďte  zeleninové šťavy (najlepšie z mrkvy, červenej repy, zeleru a jablká).

Prvý deň začnite vypitím 200-300 ml poháru čistej vody

Raňajky si dajte ľahko straviteľnú stravu formou zeleninových štiav, celozrnný chlieb, tofu, zelenina napríklad čiernu reďkovku s malým množstvom červenej repy. Cez deň sa snažte relaxovať, vyhnite sa fyzickej námahe alebo stresu, odpočívajte , ak pohyb tak prechádzka do prírody.

Na obed môžete vypiť  2 lyžice olivového oleja (panenský za studena lisovaný) a 2 dcl grepovej alebo citrónovej šťavy, potom odpočívajte, ak treba pite čistú vodu.

Večer znovu vypite to čo na obed a choďte skoršie spať. Ak by vás zužoval hlad, môžete vypiť šťavu napríklad z červenej repy.

Druhý deň

Začnite vypitím čistej vody, potom prijímajte šťavu z červenej repy. Počas dňa možete konzumovať uvarenú ryžu a  čerstú zeleninu, najlepšie ak zaradíte čiernu reďkovku.

Ďalšie dni postupne prechádzajte na „normálnu“ stravu, vyvarujte sa nezdravým a tučným jedlám.

6 krokov k čistej pečeni a naštartovaniu regenerácie

 

1. Odstráňte toxické jedlá z vašej stravy

Ak budete jesť stravu s vysokým obsahom spracovaných potravín, ohrozujete zdravie pečene.
rafinované oleje, rafinovaný cukor, vnútornosti, spracované  mäso sú toxické.  Vyradte potraviny v ktorých sú konzervanty a farbivá. Nahradte ich zdravými potravinami ktoré nezaťažujú pečeň.

 

2. Najlepšie sú čerstvé zeleninové šťavy

Odšťavovaním rôznych druhov surovej zeleniny, môžete ľahko získať 4-5 porcií čerstveho, organického jedla ktoré vás zbaví škodlivín , aj keď zeleninové džúsy nechutia príliš dobre je to najlepšie jedlo čo môžete konzumovať pri poškodenej pečeni , pretože sa lahko trávi a nezaťažuje vnútorné organy , obsahuje vyživné látky ktoré práve potrebujete:

Najlepšia zelenina na čistenie pečene:

  • Reďkovka
  • Červená repa
  • Cesnak
  • Kapusta
  • Karfiol
  • Ružičkový kel
  • Mrkva
  • Uhorka

Všetky tieto druhy zeleniny pomáhajú znížiť hladinu kyseliny v tele, pomôcť vytvoriť priaznivejšiu rovnováhu pH. Experimentujte s vašimi obľúbenými kombináciami chuti; môžete pridať čerstvé bylinky vrátane petržlenovej vône, mäty a ďalších, aby sa džúsy viac príjemné.

Vyskúšajte kombináciu vhodnú aj pre deti  pomaranč+mrkva+zázvorový džús . Čerstvá, organická mrkva je TOP potravina pre čistenie pečene . V pečeni sa beta-karotén prevádza na vitamín A, ktorý vypláchne toxíny z tela a zároveň zníži obsah tukov v pečeni.

Vysoký obsah vlákniny pomáha udržiavať zdravý tráviaci trakt a urýchľuje odstraňovanie toxínov vo vašom tele. Koren zázvoru pomáha upokojiť tráviaci trakt, znižuje nafukovanie a má silné protizápalové látky.

 

Nabite sa potravinami bohatými na draslík

Dokážete prijať  odporúčaných 4.700 miligramov denne draslíka? asi nie. Potraviny bohaté na draslík pomáhajú znížiť systolický krvný tlak, znížiť hladinu cholesterolu a podporiť zdravý kardiovaskulárny systém, okrem toho, že pomáhajú očistiť pečeň.Viac účinkov draslíka tu.

Sladké zemiaky Prekvapivo to nie je banán, ktorý je najbohatší v draslíku. Jeden stredný sladký zemiak obsahuje takmer 700 miligramov draslíka, nehovoriac o vysokom obsahu vlákniny a beta-karoténu.

Paradajky a omáčky z nich  1 šálka paradajkového pretlaku obsahuje 1065 miligramov draslíka, Dve paradajky obsahujú asi 300-400mg draslíku. Prosím vyhnite sa konzervám najlepšie paradajky s domácej záhrady


Cvikla a špenát – Ak zjete alebo dáte do smoothie pohár červenej repy získate 1300 miligramov draslíka . Samozrejme cvikla obsahuje množstvo antioxidantov a mnohí ju považujú za superpotravinu všetky účinky sa dozviete tu. Špenát špenát je dobrým zdrojom draslíka, ktorý obsahuje 800-900 miligramov na porciu.

Fazula Biele fazule, fazuľa mesiacovitá sú bohaté na draslík, bielkoviny a vlákninu. Skombinujte tieto fazule s cícerom.

Blackstrap melasa Len 2 čajové lyžičky tohto bohatého prírodného sirupu obsahujú 10% denne odporúčaného množstva draslíka. Okrem draslíka je melasa  bohatá na železo, vápnik, mangán a meď.

Začleňte do stravy čiernu melasu tak, že  s nou nahradíte iné sladidlá, vytvorte omáčky na grilovanie alebo ochuťte ovsené vločky alebo quinou. 2 čajové lyžičky pridávané do kávy zintenzívňujú bohatosť kávy a zároveň znižujú kyslú chuť.

Banány obsahujú 470mg draslíka / jeden banán.  Banány napomáhajú tráveniu a pomáhajú uvoľňovať toxíny a ťažké kovy z tela – všetky sú nevyhnutné počas čistenia pečene.

Upozornenie: Ak máte vysoké hladiny draslíka v obličkách, potraviny bohaté na draslík by sa mali konzumovať mierne.

 

Kávový klistír

Kávové klystíry pomáhajú pri zápche, znižujú únavu a pomáhajú pri detoxikácii pečene. Počas klyzmatu sa organická káva zadržiava vo vašom čreve, čím sa tekutina dostane do pečene cez črevnú stenu.To má stimulujúci účinok, ktorý zvyšuje tok žlče, pomáha pri skoku spustiť váš žlčník a pečeň. Tým sa vytvára chemický glutatión, silná čistiaca zmes, ktorá pomáha uvoľniť tvorbu toxínov vo vašom systéme.

Odstránenie toxínov počas čistenia pečene je najdôležitejšia vec, takže sa nevytvárajú a rýchlo sa vylúčené  mimo váše orgány. Tu je viac info:

 

Zdravé byliny pestrec ,koreň z púpavy a kurkuma

Pestrec je „kráľom“ detoxikačných bylín, takže je ideálny pre čistenie pečene, pomáha eliminovať usádzanie ťažkých kovov, pri užívaný liekov na predpis ktoré majú zlý vplyv na pečeň ,následky alkoholu na pečeni.

Okrem toho pomáha znižovať nežiaduce účinky na pečeň po chemoterapii a ožarovaní. Účinná zložka silymarín pomáha posilňovať bunky v pečeni pri podpore zdravej regenerácie.

Kurkuma znižuje bolesť kĺbov, je účinným antidepresívom, podporuje trávenie, pomáha obnoviť zdravú rovnováhu krvného cukru a podporuje zdravé metabolizmus pečene a pečene (7).

Alzheimerovej choroby, rakoviny, depresie, osteoartritídy, stavu prsníka, zdravia prostaty a chronickej bolesti.

Koreň z púpavy  aj keď  Väčšina majiteľov domov nenávidí púpavu, pretože im osídluje krásny uhladený trávnik  jej koreň sú v skutočnosti plný vitamínov a minerálov á prirodzený diuretický účinok, ktorý umožňuje pečeni rýchlejšie eliminovať toxíny. Pomáha tiež zlepšiť imunitný systém, vyrovnať hladinu cukru v krvi, zmierniť pálenie záhy, upokojiť zažívacie ťažkosti.

 

V komentároch sa môžete podeliť sa so svojimi skúsenosťami ohľadne zdravia pečene, ďakujeme.

3 Trackbacks & Pingbacks

  1. Siričitan sodný je škodlivý ? | Bio Strava
  2. Pestrec mariánsky – liečivý bodliak z našej záhradky | zabavicka.sk
  3. Boľavé nohy tipy ako zahnať bolesť | zabavicka.sk

Poslať komentár

Your email address will not be published.





šesť + = 8