Príčiny hnačky a recepty ako sa jej zbaviť

Hodnotenie článku

Každý z nás ju v živote už mnohokrát zažil. Hnačka je veľmi častým problémom. Najčastejšie ide o banálnu infekciu tráviaceho traktu, ktorá zmizne po pár dňoch, avšak chronické hnačky sú už horším príznakom. Ak ich chceme vyliečiť, treba pátrať  po ich príčinách. Práve najčastejším príčinám a liečbe hnačky je určený tento článok.

Príznaky hnačky sú : okrem častej riedkej stolice horúčka,bolesť hlavy, bolesti kĺbov, zimnica, celkové oslabenie tela.

Najčajstejšie príčiny vzniku hnačky:

Asi najčastejšou príčinou akútnej hnačky sú infekčné zápaly tráviaceho traktu. Sú najčastejšie spôsobené otravou toxínom stafylokoka, ktorý veľmi ľahko napáda naše potraviny.

črevna viroza

Háčik je v tom, že pri tepelnej úprave stafylokoky síce zomrú, ale ich toxíny sú odolné voči vysokej teplote. Niekoľko hodín po požití infikovanej potravy nastúpia známe príznaky hnačky ako sú nevoľnosť, vracanie a preháňanie na WC. Po niekoľkých dňoch sa však stav sám upraví.

Podobné príznaky  „črevnej chrípky“ spôsobujú aj početné vírusy, obzvlášť rotavírus u detí. Tento vírus sa veľmi ľahko šíri a preto pravidelne spôsobujú epidémie v  školách.

Salmonela hnačkové ochorenie bakteriálneho pôvodu. Spôsobuje ho baktéria Salmonela, ktorá sa do tela dostáva ústami (z potravy, riad, špinavé ruky..). Inkubačná doba (teda doba od vniknutia baktérie do tela po prvé príznaky ochorenia) je maximálne 48 hodín. Zvyčajne však okolo 8.

Choroba sa prejavuje početnými vodnatými hnačkami, bolesťami až kŕčmi brucha, nauzeou (pocit na zvracanie), vracaním, horúčkou.V stolici sa môže objavovať krv, hnis, hlien.

hnačka črevna chrípka

Celiakia –  imunitné zápalové ochorenie čreva. Príčinou hnačky je imunitná reakcia na lepok, ktorý je obsiahnutý v obilninách a pod. Pri imunitnej reakcii protilátky proti lepku bohužiaľ napadajú aj steny čriev a to spôsobuje hnačku a iné problémy. Choroba sa v podobe hnačky prejavuje skôr u mladších ľudí.

Diétne príčiny – Mnoho potravín má laxatívne – preháňacie účinky. Sú to obzvlášť potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Vláknina je síce zdravá, ale jej nadmerný prísun je niekedy kvôli hnačkovým stoliciam škodlivý.

 

Laktózová intolerancia jej príčina je v tom, že veľká časť ľudí nemá prítomný črevný enzým, ktorý vie štiepiť mliečny cukor (laktózu). Ak takýto človek vypije mlieko, mliečny cukor sa nenaštepí, nemôže sa vstrebať, zostane v čreve a to následne vyvolá hnačku. Podobnú intoleranciu môže spôsobovať fruktóza.

Zlé trávenie tukov – znamená neschopnosť stráviť a absorbovať tuk. Môže byť spôsobené zníženou sekréciou pankreatických enzýmov, ktoré sú nevýhnutné pre normálne trávenie tukov alebo ochorením sliznice tenkého čreva, ktoré bráni vstrebávaniu natrávených tukov. Nestrávené tuky v čreve spôsobujú zvýšenú sekréciu vody črevom a rýchlejší priechod stolice čiže hnačku.

Stres a napätie, psychické vplyvy, partnerské, pracovné, rodinné nezhody.Nadúvanie, nečakané, prudké sťahy v oblasti žalúdka a neskôr neustupujúca zvieravá bolesť brucha. Nezadržateľné nutkanie na stolicu a neskôr polhodina nekončiaceho vyprázdňovania sprevádzaná kŕčmi a studeným potom .Tipy a rady ako sa zbavit stresu

Rakovina hrubého čreva – jedným z mnohých symptómov rakoviny hrubého čreva môže byť hnačka alebo zápcha. Ak nádor blokuje priechod stolice, zvyčajne spôsobí zápchu. Z hromadiace sa stolica môže však cez vzniknutú prekážku unikať jej tekutý obsah a spôsobiť hnačku.

Ďalšie časté príčiny vzniku hnačky:

Syndróm dráždivého čreva – choroba spôsobuje poruchy črevnej činnosti (hnačky, zápchy, bolesti brucha nadúvanie, atď.). Pôvod choroby je nejasný, ťažkosti sa nedajú vysvetliť iným ochorením alebo viditeľným nálezom v čreve. Príčin môže byť veľa, často súvisí so stresom, hovorí sa tiež o spojitosti so zápalovými chorobami čriev.

Hormonálne poruchy – niektoré hormonálne poruchy môžu spôsobiť hnačku, napr. Zvýšená funkcia štítnej žľazy alebo znížená funkcia hypofýzy alebo nadobličiek.

Prejedanie a zlá strava, kam môžu spadať alergia na potraviny, strava postavená na konzumácii ovocia a zeleniny

Prekyslenie organizmu (únava, zimomravosť, studené končatiny, bolesť hlavy, znížená imunita, alergie, zlé hojenie rán, poruchy nervov)

Cukrovka, diabetes mellitus (únava, ospalosť, smäd, hlad, nadmerné močenie, necitlivosť, brnenie končatín, svrbenie kože, hnačka, zápaly močových ciest, afty, zápach z úst a z moču) viz potraviny proti cukrovke

 

Ako vyliečiť hnačku ?

Najlepšie je ísť lekárovi, ktorý presne určí diagnózu a predpíše lieky. Je to hlavne pre prípad, či sa nejedná o závažnejšie ochorenie.

Čo konzumovať pri hnačke ?hnačka toaletný papier

Odpoveď na otázku,  je jednoduchá. Mali by to byť hlavne tekutiny, ako sú kurací vývar, želé a pod. Stratené tekutiny, soli a minerály nám nahradia práve tieto vývary a bujóny.

Ideálne je pitie minerálky kvôli obsahu minerálov, ktoré telo pri hnačke stráca.

Recept doplnenie tekutín:

Zmiešame 8 lyžičiek cukru, 1 lyžičku kuchynskej soli, šťavu z 2 pomarančov alebo grapefruitov a doplníme prevarenou vodou do objemu 1 l.Dospelí by mali vypiť asi 200-500 ml a deti asi 100-250 ml roztoku po každej vodnatej stolici.

 

Ľahká diéta a potraviny, ktoré sa môžu pri hnačke:

Treba najprv začať zľahka čajmi, najprv sladký čierny čaj a postupne pridať  suché pečivo, nemastné kaše, trochu ryže, dusenej mrkvy a zeleninové vývary, banány ..

Po zlepšení stavu zaradiť kyslomliečne výrobky (ak nemáte práve hnačku z laktózovej intolerancie). Nízkotučný biely jogurt, kefírové mlieko sú potraviny ktoré pomôžu obnoviť hnačkou narušenú črevnú mikroflóru. Stačí konzumovať opatrne po lyžičkách.

Vhodné mäsové potravinykuracie, morčacie, chudé sliepačie, králik, ryby, napr. filé, kapor, šťuka, chudé bravčové, napr. stehno, kotleta a chudé hovädzie mäso zo stehna.

Na ochutenie  jedál sú vhodné :zelené vňate, kôpor, pažítka, petržlenová vňať, majorán, vývar z rasce, soľ, citrónová šťava a pod.

 


Potraviny nevhodné pri liečbe hnačky:

Pre rýchlejšie vyliečenie z hnačky sa vyvarujte tým potravinám, ktoré spôsobujú plynatosť, nadúvanie, sú mastné a ťažké na žalúdok, nevhodné sú všetky druhy strukovín – hrach, fazuľa, šošovica, sója a pod.

Nevhodné mäsové potraviny sú tučné mäso, ako je bravčový bôčik, krkovička, kačka, hus, baranie, zverina, údené mäso, slanina, vnútornosti, jaternice, prát, mäsové konzervy, paštéty a ostatné údeniny.

Obmedzte nápoje s obsahom kofeínu, ako sú káva, silný čaj a tiež čokoládu.
Nevhodné sú perlivé nápoje, limonády, sýtené perlivé vody, džúsy, nápoje s vyšším obsahom cukru a alkoholické nápoje.

 

Recepty proti hnačke a črevnej chrípke:

med proti hnačke ako vyliečiťMedové čaje-Med upokojuje a má pozitívny vplyv na trávenie. Pri hnačke je vhodné piť veľa čaju, ktoré sú spolu s medom ešte účinnejšie.

Pomáhajú napríklad tieto čaje, ktoré obsahujú: listy paliny, aníz, rasca, šalvia (odporúčané množstvo iba 5 gramov na liter vody, piť iba vo dne, pretože v noci majú účinky opačné)

O čosi viac si možeme do čaju dopriať :harmančeku, mäty piepornej, pamajorán,  a ľubovníka bodkovaného (20 gramov byliniek na liter vriacej vody, 10 minút lúhovať). Čaje môžete priebežne striedať.

 

Bylinky proti hnačke  pôsobia podobne ako mnohé klasické lieky. Väčšinou pôsobia na spomalenie črevnej motility, do istej miery zabraňujú stratám vody do čreva pri hnačkách, majú dezinfekčné účinky a podporujú tvorbu prirodzenej črevnej flóry.Vhodné bylinky proti hnačke:

  • Nátržník vzpriamený – užíva sa čaj koreňa
  • Dub letný – užíva sa čaj z kôry
  • Čučoriedka – užíva sa čaj zo sušených plodov
  • Grécke seno (Pískavica) – užíva sa čaj z vňate
  • Šalvia lekárska – užíva sa čaj z listu a vňate
  • Toten lekársky (Krvavec) – užíva sa čaj z podzemku

Diétny postup  pri hnačke deň po dni :

1. deň iba  horký čaj maximálne osladený dvomi kockami cukru na 300ml
2. deň pridať diétny suchár alebo suché biele pečivo z predchádzajúceho dňa. Na poludnie a večer polievku (vývar z koreňovej zeleniny s prepasírovanú mrkvou a rozvarenú ryžou, podľa chuti prisoliť).
• 3. deň pridať nemastnú zemiakovú kašu s trochou mlieka, podľa chuti prisoliť, dusenú mrkvu nemastnú, podľa chuti prisoliť, prisladiť, ryžovú kašu nemastnú s trochou mlieka.
• 4. deň pridať bielu kávu, čerstvé netučné biele pečivo, jablčné pyré, vývar z chudého mäsa a koreňovej zeleniny, zahustený krupicou, kvapkaním, ryžou, cestovinou event. trochu mletého chudého mäsa.
• 5. deň pridať piškóty. maslové sušienky, strúhané jablko, mäsová Hase, mäsový puding, rizoto z vareného mäsa, jablkový kompót, kaša z ovsených vločiek, ryžový nákyp.
• 6. deň pozvoľna prechádzať na normálnu stravu. Sprvu mäso len chudé, varené, dusené. Hotové pokrmy mastiť len čerstvým maslom. Plnotučné mlieko, menej tučné syry, tvaroh. Biely chlieb a domáce kysnuté pečivo konzumovať najskôr 6 hodín po upečení.

Všetky kompóty, z čerstvého ovocia nepodávať sprvu hrušky a slivky.
Pri ťažšom priebehu choroby postupujeme v zmenách diétneho režimu pozvoľnejšie.

 

Hnačka zo stresu:

Hovorí sa že črevá sú druhý mozog človeka reagujú na to čo cítime vidíme,je dobre známe, že na zažívacom trakte sa prejavujú výkyvy nášho duševného stavu, preto sú hnačky bežné napr. pri veľkom strese.Stresové situácie sú častou príčinou hnačky rovnako u dospelých ako i detí.

Odporúčame článok ako zbaviť stresu

 

 

 

 

Poslať komentár

Your email address will not be published.





4 − = tri