Polievka aj pre vegánov – šošovicovo – zeleninová polievka

Pre milovníkov nie len vegánskej stravy tu mám jeden recept v podobe šošovicovo – zeleninovej polievky. Je chutná a navyše príjemne zasýti.
Na prípravu šošovicovo – zeleninovej polievky aj pre vegánov budeme potrebovať:
troška oleja, alebo masla
1 cibuľu
2 mrkvy nakrájané na menšie kúsky
2 strúčiky cesnaku
2 stonky zeleru, nasekať nadrobno
1 bobkový list
1 čajová lyžička sušeného oregana
1 čajová lyžička sušenej bazalky
približne 200 gramov paradajkového pyré ( ak nemáte rady príliš rajčinové, použite menej pyré ). Paradajkové pyré môžete zameniť aj za rajčiny nakrájané na menšie kúsky.
420 gramov prepláchnutej šošovice
približne 2 l vody ( podľa potreby )
za hrsť lístkov špenát, opláchnuť a nakrájať na malé kúsky
2 polievkové lyžice octu
morská soľ podľa chuti
mleté čierne korenie
Postup na výbornú šošovicovo – zeleninovú polievku:
1. Do väčšieho hrnca v ktorom budeme variť polievku dáme olej alebo troška masla.
2. Po rozohriatí oleja smažíme nakrájanú cibuľu na malé kúsky, spolu s nakrájanou mrvkou, 2 stonky zeleru a na strednom plameni smažíme, až pokým cibuľka nezmäkne.
3. Do osmaženej cibuľky, mrkvy a zelerovej vňatky pridáme oregano, 1 bobkový list, 2 strúčiky cesnaku – nastrúhaného / pretlačeného cez pretláčatko, ďalej pridáme sušenú bazalku a varíme približne 3 minúty.
3. Po 3 minútach varenia pridáme šošovicu, zalejeme vodou a pridáme paradajkové pyré ( možno použiť aj paradajky nakrájané nadrobno ).
4. Všetko spolu premiešame a na miernom ohni varíme približne 1 hodinu – podľa potreby.
5. Krátko pred podávaním pridáme lístky špenátu, nakrájané na menšie kúsky a chvíločku povaríme ( pokým lístky špenátu “ nezvädnú “ ).
6. Pridáme ocot, osolíme, okoreníme a podávame 🙂
Dobrú chuť 🙂
Poslať komentár