Pestrec mariánsky – liečivý bodliak z našej záhradky

Hodnotenie článku

Veľmi dekoratívny bodliak, ktorý sa možno i vo vašej záhradke nachádza. Niektorí ho považujú za pichľavú burinu, iní sa tešia z jeho pestovania. No máloktorí vedia, že práve tento bodliak – pestrec mariánsky skrýva v sebe zdravé účinky. Tento bodliak má totiž výrazné liečivé účinky práve v prípadoch ochorení pečene, pomáha proti otrave, obezite, následkom žltačky aj chemoterapie.

Pestrec mariánsky, Ostropestrec. Možno tento názov nebude Vám až tak známy, no keď Vám poviem, že ide o známy bodliak a navyše s liečivými účinkami….
Pečeň patrí k najdôležitejším orgánom ľudského tela, preto by sme jej mali venovať dostatočnú pozornosť. Ale ako?  No úplne jednoducho. Stravovať sa zdravo, vyhýbať sa liekom, nezdravým jedlám. No nie vždy sa to dá a preto aj naša pečeň má čo robiť, aby prečistila krv od škodlivých a jedovatých látok.

Pestrec mariánsky pomáha práve pri takejto detoxikácii, pretože zdravá pečeň toho dokáže veľa. Je akousi vstupnou bránou do organizmu, pôsobiacou ako filter, ktorý z prichádzajúcej krvi odčerpáva škodlivé a jedovaté látky. Dochádza v nej k premene (metabolizmu) vstrebaných cukrov, bielkovín a tukov a k príprave na ich použitie v organizme. Pečeň tiež slúži, ako sklad pre energiu a dôležité látky, ktoré naše telo potrebuje.

Príznaky chorej pečene – ako ju očistiť zdravými potravinami

Plody pestreca sa teda používajú pri ochoreniach a poškodení pečene, napr. pri žltačke typu B a C, cirhóze, steatóze (stukovatení) pečene, pri otravách v dôsledku otravám alkoholom, drogami, priemyselnými chemikáliami či dokonca hubami.
Pestrec je výborný v tom, že pomáha urýchľovať regeneráciu tkaniva pečene, ako aj celkovo zvyšuje šancu na prežitie (napr. po zjedení muchotrávky). Sylmarin ( ďalší názov pre pestrec ) tiež dokáže zachytávať voľné radikály a zabraňuje peroxidácii tukov. Podľa štúdií pomáha chrániť pred poškodeniami DNA.


Pestrec zvyšuje aktivitu enzýmov v jadrách buniek pečene, v dôsledku čoho sa zvyšuje ich metabolizmus, najmä syntéza bielkovín, zlepšuje trávenie, napravuje sliznicu maternice,  chráni žily a cievy, bojuje proti infekčnej mononukleóze, pomáha proti nízkemu tlaku, chráni pečeň pred škodlivými účinkami z užívania farmaceutických liekov, pomáha pri boji proti migréne, závratom, depresiám, astme, alergiám, ako aj nevoľnostiam počas cestovania.

Negatívne účinky pestreca mariánskeho:

medzi negatívne účinky tohto bodliaka patrí pravdepodobne to, že chelatuje železo a spomaľuje metabolizmus vápnika.

silybum-marianum pestrec mariansky ucinky

Sušenie a zber pestreca mariánskeho:

Keď bodliak odkvitne, zbierajú sa ručne zrelé úbory s chocholom bieleho páperia ( august – september ). Zrelosť spoznáte podľa páperia, ktoré sa dá ľahko vybrať prstami. Pri zbere pestreca je potrebné používať ochranné rukavice, poranená pokožka sa môže zapáliť a hnisať. Čas zberu sa nesmie zmeškať, zrelé semená vyzobávajú vtáky.

V čase máj a jún, medzi 14 a 16 hodinou sa zbiera list pestreca, ktorý sa podáva samostatne, ale častejšie sa používa pri príprave čajových zmesí.

Ako používať pestrec:

Najúčinnejšie je, ak pestrec použijete čerstvý v podobe čerstvo nadrvených semien, ktoré neprišli do kontaktu s kovom. Prášok rýchlo oxiduje, čím sa účinná látka znehodnocuje, je preto potrebné pripravovať len malé množstvá určené k okamžitej spotrebe. Pestrec možno skladovať v uzavretej nádobe s minimálnym prístupom vzduchu max. 48 hodín.
Na drvenie semien použite buď keramický mažiar alebo mlynček na kávu či obilie s keramickými mlecími kameňmi a styčnými plochami zo skla alebo plastu.
Prášok sa konzumuje priamo, ideálne 1-2 pl nalačno večer pred spaním. Prášok (drvinu) dôkladne požujte a nechajte rozpustiť obsah semien v slinách. Prehltnutie vlákniny nie je nutné – zvlášť pri drvení v mažiari je dosť hrubá a tvrdá, teda vlákninu bez chuti zostávajúcu po dôkladnom prežutí a opakovanom prehltnutí slín jednoducho vypľujete.
Užívanie opakujte každý druhý až tretí deń po dobu 1 až 3 mesiacov podľa závažnosti a vývoja príznakov…

Taktiež môžete použiť tinktúru alebo olej z pestreca.
Čaje a vývary nie sú veľmi účinné, jednak sa účinné látky vo vode rozpúšťajú len čiastočne, a následkom tepla sa znehodnocujú. Kupovanie sáčkových čajov z mletého pestreca nemá z hľadiska zdravia pečene žiaden takmer žiaden význam.
Z pestreca sa pripravujú aj priemyselne upravené prípravky, napr. Flavobion.

Poslať komentár

Your email address will not be published.





× 8 = dvadsať štyri