Oregáno má skvelé účinky proti plesniam

Pamajorán obyčajný alebo tiež oregáno má veľmi prospešné vlastnosti pre ľudský organizmus. Má 8 x viac antioxidantov ako jablko a 3 x viac ako čučoriedky. Na ORAC stupnici obsadilo 5. priečku.
Blahodárne účinky oregána na ľudský organizmus:
Jeho účinky boli známe starým Egypťanom a neskoršie Grékom, ktorý oregáno používali ako dezinfekciu ( bolo hlavným antibakteriálnym prostriedkom, ktorý používal liečiteľ Hippokrates ).
Oregánové listky sa dlhodobo používajú na liečbu ochorení spojených s dýchacím a tráviacim systémom. Pomájú liečiť kašeľ a pľúcne choroby napríklad ochorenia priedušiek.Vhodné pri zahlienení, zlepšujú odkašliavanie, pozitívny vplyv na astmu, zápal pľúc,nachladnutie a chrípku.
- Má výborné účinky na posilnenie nervov a mozgu podporuje sústredenie,vhodný pri neurologických ochoreniach a zlepšuje spánok.
- Protizápalový upokojujúci efekt na kožu ale i kĺby a ďasná.Oregáno napomáha hojeniu a zlepšuje regeneráciu pri úrazoch.
- Zlepšuje trávenie pomáha liečiť tráviace problémy napríklad zápchu zároveň zlepšuje chuť do jedla.Odporúča sa pri infekčných hnačkách, ale aj pri postihnutí parazitmi.
- Má skvelé účinky proti plesniam , pôsobí proti proti kožným plesniam , ako aj orgánovým a plesniam v krvi. Tiež pomáha odstrániť pleseň nechtov viz krátky návod:(dve kvapky oregánového oleja na ktoré kvapneme lyžičku tzv. olivového oleju , liečba trvá cca dva týždne a vo väčšine prípadov skoncuje s plesňou)
- Pomáha tiež pri liečbe exémov,akné,psoriaze,bradaviciach bolestiach hlavy,kvasinkových chorobách, priaznivo pôsobí na srdce a obehový systém, podporuje srdcovú funkciu. Pozitívne ovplyvňuje organizmus, posilňuje imunitu.
Oregáno ako korenie v jedle
Oregano sa hojne používa pri príprave jedál, typických najmä pre taliansku, španielsku či grécku kuchyňu. Táto bylinka je dosť aromatická a skvele sa hodí najmä ku paradajkám a všetkým jedlám z nich pripravených, zelenine, zemiakom, morským plodom, ale aj do polievok, gulášov, pod mäso (zvlášť podčiarkuje chuť jahňacieho a teľacieho mäsa), do šalátov, omáčok, syrových jedál, do jedál zo strukovín, rôznych plniek či do mletého mäsa. Odporúča sa najmä jeho kombinácia s korením a bazalkou.
Oregánový Olej
Má podobné tie isté účinky ako oregáno (pamajorán).Prokázalo sa, že v niektorých případech kvasinkových chorôb je dokonce lepší než antibiotikum, a to nízkých dávkách.
Minerály obsiahnuté v oregánovov esenciálnom oleji: vápnik, horčík, zinok, železo, draslík, meď, bór, mangán,
Vitamíny ktoré sú najviac zastupené C, A beta – karotén a niacín.
Olej obsahuje cca nad 30 aktívnych zložiek vrátane ďalších silíc, fytosteroly, flavonoidy a ďalšie látky.
Ako vyrobiť oregánový olej doma ?
Čerstvé oregano opláchnite čistou vodou a následne osušte. Vložte ho do sklenenej fľaše a zalejte panenským slnečnicovým olejom tak, aby bolo oregáno úplne zaliate.Oregánový olej nechajte dva dni na pokojnom mieste s normálnym osvetleným potom fľašu (nádobu) úplne uzatvorte a uložte do komory na tmavé miesto. Po štrnástich dňoch rastlinu oregano vyberte z oleja.
Zdravý oregánový čaj:
2 čajové lyžičky pamajoránu zalejte 200ml vriacou vodou a preced. Užívajte sa 3 x denne pred jedlom. Nálev je vhodný pri zažívacích problémoch a celkovo posilňuje imunitu organizmu.
Čaj z pamajoránu všeobecne pomáha z tela odvádzať škodlivé látky, a tak je vhodný k detoxikačným kúram aj pri otravách. Jeho upokojujúce účinky potom ocenia ľudia, ktorí sú v permanentnom strese, a tí, ktorí trpia nespavosťou. Pre ženy, ktoré trpia na bolestivú menštruáciu, môže byť pamajorán tiež dobrou pomocníčkou. Rovnako tak napomáha pri zápaloch horných ciest dýchacích alebo pri bolestiach kĺbov
Ako si vypestovať oregáno?
Pamajorán je divo rastúca rastlina, vyskytuje na lúkach veľmi ľahko sa množí a môže sa pestovať v nádobách a črepníkoch.
Pamajorán potrebuje suché slnečné stanovište, možno ju úspešne pestovať aj na skalke.
Môžeme ho vysiať do pôdy alebo predpestované sadeničky vysadiť do riadkov, treba medzi jednotlivými sadeničkami ponechať dostatočnú vzdialenosť, aby sa mohli rozrásť.
Pamajorán je chúlostivý na mráz,možete ho presadiť do črepníku a dať do tepla domova kde prečká zimu
Poslať komentár