Materské verzus kravské mlieko a mliečne osviežujúce drinky

O tom, že materské mlieko je najzdravšie mlieko niet žiadnych pochýb. Obsahuje veľmi dôležité látky potrebné pre zdravý vývoj dieťaťa. V nasledujúcom článku si môžete prečítať aké vitamíny obsahuje materské mlieko, aké vitamíny kravské mlieko a taktiež si môžete pripraviť pár chutných drinkov, ktorých recepty Vám ponúkame v článku.
MATERSKÉ MLIEKO
Materské mlieko obsahuje úplne všetky potrebné živiny,ktoré potrebuje vaše dieťatko pre vývoj a rast.Obsahuje dokonale vyváženú kombináciu výživových látok.
Materské mlieko má riedku až vodnatú konzistenciu a takmer modrastú farbu.Je plné kvalitných,dobre stráviteľných živín.Bielkoviny obsiahnuté v materskom mlieku sú iné ako bielkoviny v kravskom mlieku.
Kolostrum a materské mlieko obsahujú ochranné protilátky,ktoré dieťaťu pomáhajú bojovať s bežnými detskými chorobami.Materské mlieko tiež obsahuje aj ochranné zložky,ktoré v tráviacom ústrojenstve pomáhajú udržiavať prostredie schopné bojovať proti infekciám.To prispieva k zníženiu rizika hnačiek,alergií a ušných infekcií.
V prsiach sa najskôr tvorí kolostrum,potom tzv.prechodné mlieko a nakoniec zrelé mlieko.
Kolostrum-je priehľadná,žltkastá tekutina bohatá na bielkoviny (vrátane protilátok),vitamíny a minerály.Toto prvé mlieko funguje tiež aj ako laxatívum,aby sa z čriev vylúčila prvá stolica v podobe smolky.
Prechodné mlieko-Medzi 3 a 10 dňom sa kolostrum mení na tzv.prechodné mlieko s vyšším obsahom vody.
Zrelé mlieko-okolo desiateho dňa sa kolostrum mení na zrelé mlieko.Je plné ľahko stráviteľných bielkovín a tukov.
KRAVSKÉ MLIEKO
Mlieko je najprirodzenejší nápoj a surovina pre výrobu rôznych mliečnych výrobkov a nápojov.
Je to biologicky hodnotná tekutina.Obsahuje živočíšne bielkoviny,ľahko stráviteľný tuk a minerálne látky. Nachádzajú sa v ňom esenciálne aminokyseliny,vitamíny,mliečny cukor a veľa stopových prvkov nevyhnutných pre výživu a vývoj ľudského organizmu a pre normálnu funkciu látkovej výmeny.
Mlieko sa skladá:
z organických látok(bielkoviny,tuky,mliečny cukor-laktoza,organické kyseliny,enzýmy,vitamíny)
anorganických látok(voda,plyny,anorganické soli).
Mlieko je zložené z vody,sušiny a plynov (CO2,dusík,kyslík).
Sušina obsahuje základné zložky, ktoré tvoria podstatu mlieka a to sú: mliečny cukor,mliečny tuk,bielkoviny,minerálne látky,vitamíny,enzýmy a iné. Mlieko a výrobky z neho sú tiež zdrojom vápnika,ktorý je dôležitý pre pevnosť kostí.
Jedna šálka (250ml) mlieka obsahuje:
vápnik,proteíny,vitamín D a vitamín K( dôležité pre kosti),jod (minerál nutný pre činnosť štítnej žľazy),vitamín B12 a riboflavín (pre srdcovocievne zdravie),biotín a kyselinu pantoténovú,B-vitamíny (pre energiu),vitamín A(podporuje imunitu),draskík a horčík(srdcovocievne zdravie),selén (podporuje prevenciu proti rakovine),tiamín-B-vitamin (dobra funkcia mozgu a pamäte),kyselina linolová (mastná kyselina,ktorá potláča niektoré typy rakoviny kože,konečníka a prs).
Prehľad zloženia hlavných druhov mlieka v g na 100g :
DRUH MLIEKA VODA BIELKOVINY TUK MLIEČNY CUKOR MINERÁL.LATKY
kravské mlieko 87,4 3,2 3,7 4,7 0,8
kozie mlieko 86,6 3,6 4,2 4,8 0,8
ovčie mlieko 83,9 5,2 6,2 4,2 0,9
ženské ma- 87,6 1,2 4,1 6,9 0,2
terské mlieko
ZÁKLADNÉ ZLOŽENIE KRAVSKÉHO MLIEKA:
1.VODA
2.LÁTKY NACHÁDZAJÚCE SA V EMULZII MLIEKA-mliečny tuk ako zmes triglyceridov
-fosfatidy
-steríny
-glyceridy
-vitamíny rozpustné v tukoch-vitamín A,provitamín A(karotén),vitamín D a E
3.LÁTKY NACHÁDZAJÚCE SA V KOLOIDNOM STAVE-kazeín,albumíny, globulíny,enzýmy
4.LÁTKY V PRAVOM ROZTOKU
-laktóza a ďalšie cukry
-katióny-vápnik,horčík,sodík, draslík
-anióny-fosforečnany,fosfáty, citrany,chloridy,…
-vitamíny rozpustné vo vode-vitamín B1,B2,B12,B6,C -nebielkovinové dusíkaté látky,plyny
5.STOPOVÉ MNOŽSTVÁ KOVOVÝCH PRVKOV
Samotné sladké mlieko je určené pre dospelých ľudí, lebo je ťažko stráviteľné a v staršom veku ľudia už nemajú enzým potrebný na štiepenie mliečneho cukru(laktózy),preto sa im odporúčajú kyslo-mliečne výrobky,ktoré neobsahujú mliečny cukor.
Mlieko je tiež veľmi silný alergén.Alergia na mliečnu bielkovinu postihuje asi 3% ľudí.
Neznášanlivosť laktózy sa prejavuje nadúvaním,kŕčmi v bruchu a hnačkami.
Problémy môžu mať aj alergici na peľ.Mlieko je silný alergén a v období peľovej aktivity môže jeho konzumácia zhoršiť zdravotný stav.
Mlieko je surovina,ktorú využijeme na studené a teplé jedlá a tiež na rôzne nealkoholické a alkoholické nápoje.Jeho využitie je rôznorodé.
Hoci je u nás zvykom konzumovať nápoje s mliekom zväčša na raňajky, môžme z neho pripraviť rôzne mliečne nápoje , koktaily a šľahané mliečne nápoje.Nižšie uvediem niekoľko nápojov z mlieka, ktoré môžeme podávať v horúcom, alebo v studenom stave.
Sú vhodným osviežujúcim a výživným nápojom pre deti a dospelých. Môžeme ich podávať vychladené, alebo teplé. Chladené mliečne nápoje pripravujeme 2 spôsobmi:pridaním mrazených mliečnych krémov,alebo primiešaním ľadu. Nápoje, do ktorých pridávame ľad, sa nazývajú milk-shake a do ktorých pridávame mliečne krémy(zmrzliny) sa nazývajú ice-cream drinks. Do mliečnych nápojov môžme tiež pridať aj jogurty.
KARAMELOVÉ MLIEKO
SUROVINY: 20g práškového cukru,1dl vody,5dl mlieka,20g kockového cukru(4 kocky),5g maizeny. POSTUP:Práškový cukor v kastróliku za stáleho miešania upražíme do tmavožlta,zalejeme ho vodou,mliekom,v ktorom sme rozmiešali maizenu a kockový cukor, a za stáleho miešania necháme povariť.Precedíme a podávame ako horúci nápoj.
BANÁNOVÉ MLIEKO
SUROVINY:1 banán,200ml mlieka,3PL granka,3 kocky ľadu
POSTUP:Banán,mlieko a granko rozmixujeme do hladka Nalejeme do pohárov a pridáme kocky ľadu.
MLIEKO S KOKOSOVOU PRÍCHUŤOU
SUROVINY:0,5l mlieka,30g kokosovej múčky,5g kakaa,40 g cukru
POSTUP:Do horúceho mlieka pridáme kokosovú múčku,cukor,kakao a za občasného miešania necháme prejsť varom.Ochladíme,precedíme a podávame.
CITRÓNOVÝ ALEBO POMARANČOVÝ MILK-SHAKE
SUROVINY:4dl mlieka,10g Zlatého klasu,50g medu (1PL),kôra a šťava z polovice citróna/pomaranča,ľad POSTUP:Mlieko a zlatý klas povaríme a za občasného miešania dáme vychladnúť.Dáme do mixéra,pridáme kôru z citróna/pomaranča,potlčený ľad,med a premixujeme.Počas mixovania pridávame citrónovú šťavu.Nalejeme do vysokých pohárov a podávame.
MRKVOVO-MLIEČNY DRINK
SUROVINY: 1 žĺtok,6cl mlieka,6cl vytlačenej mrkvovej šťavy,1/4 jablka,1ČL medu,minikarotka POSTUP:Jablko očistíme a rozmixujeme spolu so žĺtkom,mliekom,mrkvovou šťavou,medom a 2 kockami ľadu.Nalejeme do vychladených pohárov a ozdobíme minikarotkou.
ANANÁSOVÝ ŠĽAHANÝ MLIEČNY NÁPOJ
SUROVINY:2dl mlieka,1 žĺtok,10g maizeny,20g kryštálového cukru,1 vanilkový cukor,120g ananásového kompótu,20g citrónovej šťavy(1PL),2 kocky ľadu.
POSTUP:Mlieko,maizenu,žĺtok, vanilkový a kryštálový cukor prevaríme za stáleho miešania.Do mixéra vložíme nakrájaný ananás a počas šľahania prilievame vychladnutý krém a citónovú šťavu.Podávame v koktailových pohároch s kockou ľadu.
VANILKOVÝ ICE-CREAM DRINK
SUROVINY:2 porcie vanilkovej zmrzliny,1 dl sladkej smotany,1 dl ananásovej šťavy,1KL rumu,10g vanilkového cukru,2 plátky ananásu
POSTUP: Všetky suroviny okrem ananásu vložíme do mixéra a napeníme.Nalejeme do koktailových pohárov,ozdobíme ananásom a podávame s dlhou lyžicou.
JAHODOVÝ ICE-CREAM DRINK
SUROVINY:2dl mlieka,120 g mrazeného jahodového pretlaku,2PL citónového sirupu,2 porcie vanilkovej zmrzliny POSTUP:Prevarené,ochladené mlieko dáme do mixéra,pridáme jahodový pretlak,zmrzlinu a za mixovania sirup.Napeníme a ihňeď podávame.
KAKAOVÝ ICE-CREAM DRINK
SUROVINY:50ml mrazeného vanilkového krému,50ml sladkej smotany,1 dl mlieka,40ml(2PL) kondenzovaného kakaa.
POSTUP:Všetko 1 minútu mixujeme.Dáme do pohárov,ozdobíme šľahačkou a podávame.
MRAZENÁ KÁVA SO ZMRZLINOU A ŠĽAHAČKOU
SUROVINY:1ČL instantnej kávy,1/2 pohára vody,1/2 pohára mlieka,1PL vanilkovej zmrzliny,šľahačka v spreji,čokoláda
POSTUP:Kávu zalejeme vriacou vodou,pridáme mlieko a po krátkom vychladnutí dáme do chladničky.Potom nalejeme do pohára(asi do 3/4),pridáme zmrzlinu,ozdobíme šľahačkou a čokoládou.(porcia pre 1 osobu)
ČOKOLÁDA MEXICANA (4 osoby)
SUROVINY:1/8l sladkej smotany,75g horkej čokolády,štipka škorice,štipka klinčekov,1/2l mlieka,2 vajcia,4cl rumu/koňaku,
POSTUP:Smotanu vyšľaháme,čokoládu postrúhame,zmiešame so škoricou,klinčekmi a mliekom a za stáleho miešania privedieme do varu.Vajcia s 2-3 lyžicami vody rozmiešame a zamiešame do horúceho mlieka.Za stáleho miešania ešte raz uvedieme do varu.Keď je masa penistá,odstavíme a vmiešame rum.Dáme do pohárov,ozdobíme šľahačkou a môžme dozdobiť kúskom škorice.
BROSKYŇOVÝ KOKTAIL
SUROVINY:5dl mlieka,1dl citronového sirupu,40g práškového cukru,2PL broskyňového džemu,1 vajce POSTUP:Do mixera nalejeme schladené mlieko,citronový sirup,cukor,džem,vajce a 1 minútu mixujeme.
JOGURT S UHORKOU
SUROVINY:1 jogurt,200g uhorky,100ml kyslej smotany,soľ,mleté korenie,mletá červená paprika POSTUP:Všetko rozmixujeme a podávame.
článok napísala: Kristínka T.
Poslať komentár