Koriander zdravie a vôňa v kuchyni

Hodnotenie článku

Zdravá bylinka s názvom koriander (Coriandrum sativum) vám vylepší chuť jedla a rozvonia kuchyňu je to skvelá funkčná dekorácia.

Pôvod koriandru siaha do  Malej Ázie odkial sa rozšíril do Indie,Egyptu a Stredomoria.Je to jednoročná bylina a rastiedo výšky až do 100 cm, zvyčajne však je to cca 60cm. Jeho jemné ružové kvety  silno vôňajú.

 

Zdraviu prospešné účinky koriandru

Už starý egyptania a gréci poznali blahodárne účinky koriandru na ľudský organizmus konzumovali ho pri anémii a vždy keď  trpeli nespavosťou, lekári potvrdili že znižuje zlý cholesterol a udržuje cievy srdce v dobrom stave.

koriandrové listky vnat

Bojuje so žalúdočnými problémami preto ak máte problémy s nadúvaním,trápia vás krče žalúdka či čriev,alebo vám slabo trávi a máte nechuť k jedlu určite si jedlo posypte koriandrom. Celkovo zlepší chuť do jedla preto je vhodný na pomoc  ľuďom, ktorí trpia nechutenstvom – anorexiou.Zlepšuje pri trávenie, a tiež  je vhodný ak vás prekvapí hnačka či žalúdočná viróza

Stará čínska medicína radí požiť koriander pri otrave jedlom , pomôže sa telu rýchlejšie vysporiadať s týmto typom otravy.

Koriander dokáže účínne z vašeho tela odstranovať toxické kovy, ako sú napríklad olovo, ortuť a hliník , preto je vhodné konzumovať za účelom detoxikácie.Učinky antioxidantov a vitamínov, ktoré táto bylina obsahuje, pôsobia ako prevencia proti rakovine a navyše posilňujú náš imunitný systém.

Je užitočný proti chrípkovým ochoreniam pôsobí močopudne a znižuje horúčku. Vhodný počas chrípkových období alebo ak nejaký člen rodiny ochorie znižuje riziko prenosu vírových ochorení. Silice obsiahnuté v koriandri pomáhajú telu v boji s vírusmi a baktériami.

Má antibakteriálne účinky podobne ako oregáno a tiež podobne pomáha odstranovať plesne a má antimikotické účinky .Výťažky z koriandru majú blahodárny vplyv na pokožku a je možné ich nájsť v rôznych kozmetických výrobkoch.

oregano proti plesniam

Pre vonkajšie použije je koriander skvelý  na liečbu vredov alebo ako mazanie pri ochoreniach kĺbov ako sú  reumatizmus a bolesti v kĺboch.

Pomáha odstranovať podráždenia alergie a ekzémy ,má hojivé účinky pre pokožku.

Ľudovej múdrosti a  povier koriander v dome prináša pokoj, bezpečie a ochranu.


Koriander v jedlách a jeho využitie

koriander v črepniku učinky jedla zdravieZdravé ochutenie jedla je najčastejší dôvod prečo máme koriander v doma v kuchyni môžete ním ochutiť  bravčové, hydinu,kompóty koláče či sladkosti napríklad liečivé koriandrové koláčiky sa používali ešte pred objavením antibiotík.

Vrcholové čerstvé lístky sú najaromatickejšie a ich vôňu a sladko horkú chuť oceníte ako korenie listových šalátov, nátierok, polievok, na ryby

 

Predkovia koriander natískali do mäsa, aby ho mohli dlhšie skladovať, pretože obsahuje látky zabraňujúce rozšíreniu plesní a usmrcujúcej baktérie.

Olej zo semien koriandra sa používa pri výrobe parfumov, mydiel a používa sa ako aróma do likérov.

Včelári ho radi sejú v blízkosti svojich úľov, pretože ako rastlina medonosná poskytuje výbornú pastvu včelám.

Z koriandru si doma môžene pripraviť  rôzne  tinktúry napríklad na umývanie pokožky (Pri problémoch s akné) alebo na rýchlo sa mastiace vlasy, môžeme vytvoriť z jednej lyžice semienok alebo pol druhej lyžice čerstvých lístočkov liečivý nálev.

Na zápchu, nadúvanie a nechutenstvo môže pomôcť koriandrový olej 1 pohár nasekaných čerstvých listov alebo pol pohára rozdrvených plodov ľahko pokropíme liehom zriedeným na cca 35-45% percent. Potom ich zalejeme 250ml teplým ale nie horúcim olivovým olejom, pohár uzavrite  nehajte sedem dní lúhovať. Liečivý olej  podávajte po lyžiciach 1x až 2x denne. Koriandrový olej môžeme použiť aj ako kozmetický prostriedok na lámavé a vypadávajúce vlasy.

Ako si vypestovať koriander ?

Koriander patrí medzi mrkvovité rastliny, je teda príbuzný kôpru, fenikla, anízu, zeleru, mrkvy, petržlenu,Semiačka koriandra možete sadiť od jari do jesene majú zvyčajne dobrú klíčivosť. Semienka zasiate do vlhkej výživné zeminy vyklíčia za pár dní a za 20 dní už môžete trhať prvé spodné  lístky podobné petržlenu.

Pri vysádzaní sa možete riadiť pravidlami:

Ak chcete použivať listy, môžete semienka vysievať husto , naopak ak chcte koriander na semeno lepšie výsledky dosiahnete redším výsevom.

Klíčenie semien urýchlime 2 dňovým namočeným vo vode alebo náleve z harmančeku ktorý je výživný a zároveň ochraňuje semienka pred plesňou.

Vrcholové čerstvé lístky sú najaromatickejšie a ich vôňu a sladko horkú chuť oceníte ako korenie listových šalátov, nátierok, polievok, na ryby

, z ktorých najmä druhy k nám zavlečené sú úporné invazívne burinami. Všetky tieto sa ľahko vysemeňují a rýchlo rastú, ich vegetačné obdobie je krátke. Rovnako tak je na tom koriander.  Keď ich chcete žať pre varenie dlhšiu dobu, zaštipujte vrcholky, ženúci do vysokej byle s budúcim kvetom. . Do kvetináča vysievajte semienka husto, rastlinky nemusíte protrhávat, po dvoch troch mesiacoch sa rast zastaví a ako začnú listy uvädať, môžete si vysiať do nového kvetináča novú zásobu.

Poslať komentár

Your email address will not be published.





osem − 6 =