Ako spraviť dobrú sušičku ovocia ? tu sú nápady

Hodnotenie článku

Sušenie svojeho  domáceho  ovocia a zeleniny je zábavné, jednoduché a výborné pre dlhodobé skladovanie potravín desiatu. Ak nechcete minúť veľa peňazí na dehydrátoroch predávaných v obchodov,tak vedzte že je asi milión spôsobov, ako si vytvoriť svoju vlastnú sušičku potravín treba však dodržať základné princípy, ktoré sú podriadené zákonom dehydratácie.

Sušenie nie je žiadna veľká veda, stačí prísť na najlepší spôsob, na odstránenie vlhkosti zo svojho jedla skôr ako sa pokazí.

Pekne podomácky doma urobená sušička vám zaistí príjem na vitamíny bohatého ovocia. Vedeli ste že sušením sa nezničia vitamíny v potravinách ? Toto je najväčšia skrytá výhoda sušiena oproti závaraniu potravín viac v tomto článku na biostrave.

Nevyhadzujete ovocie ale využite ho !

Čo budete potrebovať na stavbu sušičky ?

Rovnako ako ľudia potrebujú jedlo, prístrešie a lásku; tak isto funguje i sušenie ovocia potrebuje miesto (krabicu,obal) lásku vo forme tepla a trochu našej pozornosti.

keramický ohrievač informaciePri stavbe sušiarne ako zdroj tepla určite prídu vhod rôzne cievky  či výhrevné telesá ktoré sa z obľubou používajú v liahňach. Napríklad toto jednoduché výhrevné teleso ktoré našrobujete do klasickej objímky E27.

Alebo môžete pri stavbe použiť klasickú vláknovú žiarovku ktorej väčšina energie ide do tepla. Tiež sa môžete pokúsiť postaviť sušičku na solárny pohon a neminiete ani cent za elektrinu, prakticky si vybudujete zdroj trvácnych a zdravých potravín.

 

Ako obal pre úložisťe ovocia môžete využiť kartónovú krabicu,drevenú škatuľu alebo starú chladničku.

Zdroj tepla umiestnite dolu pod sušením ovocím ako isto viete teplo stúpa hore, tam budú uložené potraviny ktoré sa budú sušiť

S izoláciou opatrne: Izolácia je naoko vhodná pretože zabráňuje únikom tepla čo by mohlo šetriť elektrickú energiu ale tiež  nasáva vlhkosť resp sa stáva zdrojom vlhkosti a plesní ktoré znehodnotia váš konečný výrobok.

Pridajte ventilátor :  ten zvýši odsávanie vlhkosti zo sušiarne. Vo väčšine prípadov postačí ventilátor z počítača je to riešenie ktoré je dostupné (skoro) zadarmo.

Regále – poličky pre sušenie ovocia: Mali by byť ľahko vyberateľné a priedušné aby mohol vzduch prúdiť priamo cez ne.  Môže to byť sieťka plastové pletivko.

Potraviny a teploty vhodné na sušenie:

Váša nová sušička bude milovať  ovocie banány, jablká, marhule,slivky, mäso, alebo čokoľvek iné,čo budete chcieť vo vašom sklade potravín.

Teplota vo vašej sušičke je veľmi dôležitá aby sa ovocie správne usušilo potrebujete dostatočne vysokú teplotu. K tomu ako sme už spomínali treba dostatočne silný zdroj napríklad keramický ohrievač či žiarovka alebo špirála.Všetko musí byť na mieru pretože ak teplotu prešvihneme ovocie uvaríme a zničíme cenné vitamíny a živiny , kvoli ktorím je sušenie ovocia tak atraktívne.


usušené ovocieKaždé jedlo, ktoré sušíme  bude má inú optimálnu teplotu sušenie. Tu sú hrubé rozsahy teplôt pre sučenie:

  • Ovocie a zelenina 50° -60 °C
  • Mäsa 65°C alebo viac
  • Byliny 35 ° až 43 °C

Sú to nízke teploty a väčšina konvenčných rúr tieto teploty nedokáže dosiahnuť dlhodobo a potraviny prehreje.

 

Na jednoduchú sušičku budete potrebovať:

Stavba sušičky ovocia– Veľky, uzatvárateľný box
– Jeden z nasledujúcich: Tepelnú lampu, alebo nejaký druh bezpečného zdroja tepla napríklad spomínaný ohrievač.
– Alobal
– Regály (cookie chladenie regály výborne fungujú)
– Lepiacu pásku

Jednoducha sušička ovocia je hotová 


sušička ovocia z kartonovej krabice

 

 

 

 

 

Video ako postaviť sušičku ovocia z krabice :

 

Sušička ovocia na slnečný pohon:

Na budúce si povieme o meraní a regulácii teploty v sušičkách zostante naladení a nezabudnite dať like 🙂

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Svíb krvavý – pestovanie, výskyt a vplyv pre naše zdravie | zabavicka.sk

Poslať komentár

Your email address will not be published.





9 − = sedem