Nie nadarmo šošovica je zaradená medzi super potraviny Šošovica je skoro až zázračná strukovina plná vlákniny a bielkovín a vďaka ďalším zložkám dokáže tak trochu zastaviť vytváranie tuku v tele a cholesterolu v krvi.Je uplne dostupná , nájdeš ju v každom poriadnom obchode s potravinami a je cenovo dostupná.
Šošovica obsahuje takéto nutričné hodnoty:
Bielkoviny: 23,1 g,Sacharidy: 53,4 g z toho cukry: 5,4 g ,tuky: 1,5 g
Daľšie nutričné ak čomu je šošovica prospešná okrem chudnutia sa dozvieš v článku o šošovici .
Ako súvisí šošovica zo zdravým chudnutím ?
Zdravé chudnutie je také chudnutie pri ktorom telo nieje ochudobnené o živiny ktoré potrebuje (stavebné prvky , vitamíny minerály), nieje nachýlné na choroby , nepoškodzuje orgáni, nepoužívajú sa chemické prípravky ktoré majú vedľajšie účiny, najlepšie prírodné potraviny ktoré majú pestre zloženie , strava je celkovo pestrá. Vlastne pri zdravom chudnutí by som nemala pocitovať ani hlad a popri tom by mali ísť kilo dolu..
Strukoviny ako šošovica či cícer majú index sýtosti medzi najvyššími hodnotami. To znamená že ma vyborne zasýti a ak mám dobré nastavený jedálniček (neprežieram sa) tak aj trochu schudnem..
Možno ju skombinovať aj s inými prírodnými spalovačmi tukov , úbytok tuku bude tak ešte väčší.
Šošovica obsahuje veľa bielkovín a sacharidov, má vysoký obsah vitamínov skupiny B, fosforu, horčíka, vápnika, železa, draslíka a selénu.
Obsahuje tiež vitamín A, H, kyselinu pantoténovú, enzýmy, organické kyseliny a lecitín.
Tento všetok obsah mi pomáha udržať zdravie a navyše podporuje dobrú regeneráciu po cvičení.
Šošovicu je možné zakompovať do rôzny zoštíhlujúcich diét napríklad do Dash diéty.
Šošovica (zelená aj červená) – má kvalitné aminokyselinové spektrum bielkovín sa blíži živočíšnym bielkovinám, takže udrží dlho pocit sýtosti a prispievaja ku štiepeniu tukov,
Strukoviny aj šošovica obsahujú aj nestráviteľný škrob, ktorý prispieva k negatívnej energetickej bilancii pokrmu.Teda ak ju zjem určite nepriberiem , musela by som mať poriadne spomalený metabolizmus alebo energeticky výdatnú prílohu preto aby som pribrala tuk po šošovici.
Dobrý receptík so šošovice :
Ingrediencie pre šošovičný prívarok
Postup
- Šošovicu premyjem a na 15 minút namočím.Kludne aj dlhšie pred varením
- Do hrnca dáme šošovicu a zalejem vodou asi 2 cm nad. Dám variť spolu s bobkovým listom a nadrobno narezanou cibuľkou.
- Podľa potreby prilievam vodu, aby bola šošovica stále zaliata.
- Keď je šošovica mäkká, urobíme zápražku z oleja a hladkej múky. Pridáme červenú papriku a pretlačený cesnak. Odstavím z ohňa a za stáleho miešania pridáme šľahačkovú smotanu.
- Cez sitko pridáme zápražku do šošovice. Necháme 5 minút prevrieť.
- Dochutím cukrom, octom a soľou.
- Najlepšie podávať so zemiakovou kašou a podľa chuti volským očkom, špekáčka párka síce dobre chutia ale tento krát ich vynehám , raadšej si pripravím nejaké mäsko na prírodno alebo ostatnem pri volskom očku.
Inak jeden tip je že si ten šošovičný prívarok oštiplavým pálivou paprikou ktorá tiež pomáha spaľovať tuk.