- I. kategória – nízko glykemické (pomalé) sacharidy (<55)
- II. kategória – stredne glykemické sacharidy (56 – 69)
- III. kategória – vysoko glykemické (rýchle) sacharidy (>70)
- Potravinová pyramída
Sacharidy sú hlavným zdrojom energie. Mali by tvoriť podstatnú časť príjmu energie zo stravy. Sú rôzne druhy sacharidov. Pri chudnutí nás najviac zaujímajú jednoduché cukry, pretože tie sa musia úplne zrušiť. Často sa označujú aj ako „rýchle cukry“. Klasickým príkladom je repný cukor. Energia z rýchlych sacharidov sa do tela dostáva takmer okamžite, rýchlo, majú preto vysoký glykemický index a často sladkú chuť. Sladká chuť láka jesť viac a častejšie. Tým sa cukor dá označiť aj ako návyková látka. Ak si zvyknete jedávať sladké jedlá, prestanú vám chutiť normálne. Vychovajte tak deti a riskujete, že im to zostane na celý život.
Sacharidy sú nazvané podľa latinského saccharum, čo znamená cukor. Sú to teda cukry. Členia sa na jednoduché cukry (monosacharidy), a zložené cukry (polysacharidy).
re výživu majú rozhodujúci význam polysacharidy (zložené sacharidy), ktoré sú hlavným zdrojom energie (okolo 60 %),vlákniny. Polysacharidy obsahuje najmä ryža, chlieb, zelenina, cestoviny a cereálie.
Množstvo sacharidov, ktoré má človek prijať za deň, záleží od jeho pohybovej aktivity. Čím viac pohybu, tým viac ich telo spáli. Pri chudnutí budete prijímať okolo 150 až 250 gramov sacharidov denne. To predstavuje 300 gramov chleba, čiže asi 3 krajce. Alebo štvrť kila ovsených vločiek. Zdravý človek by mal príjmať až dvojnásobok množstva sacharidov, než sa odporúča pri chudnutí.
Malé množstvá cukru nám nič zlé nevykonajú. Musíme však mať na pamäti, že jeden dezert môže zodpovedať až 25 lyžičkám cukru, a že v priemyselne vyrábaných pokrmoch a nápojoch sú skryté veľké množstvá cukru.
Tomuto problému sa vyhneme, ak budeme svoj jedálny lístok stavať na zložitých sacharidoch, ktoré nájdeme v pšenici, ryži, zemiakoch, fazuli a iných potravinách obsahujúcich škrob.