Pri narodení sú nám dané obmedzené zásoby enzýmov, ktoré sa s vekom vyčerpávajú. Ak teda nie sú telu dodávané stravou. Tepelne spracované jedlo síce chutí, ale zároveň vysáva naše enzymatické zásoby.Enzýmy v ovocí zelenine totiž dokážu organizmus uspokojiť a obohatiť o Vitamíny
V čerstvých šťavách sú enzýmy, ktoré napomáhajú tráveniu . Odstraňujú plynné Prostredie, ktoré môže viesť ku kvaseniu,(rakovine) premnoženie baktérií spôsobuje nerovnováhu v črevách. tepelnou úpravou zeleniny o sa enzýmy ničia, rovnako sa znehodnocuje nutričná hodnota zeleniny.
Ďalšie prospešné vlastnosti enzýmov majú dobré regeneračné účinky využívajú sa v stavoch po úrazoch a poraneniach pomáhajú liečiť opuchy, krvné výrony a podliatiny pri pomliaždenia, podvrtnutie členku, vykĺbeninách a zlomeninách, najrôznejšie poranenia. Chránia klby v pohybovóm aparáte zabranujú artroze artróza kĺbov.Dnes bolo objavené cez 6000 rôzny druhov enzýmov poďme si radšej pohľadať potraviny bohaté na enzýmy
Najviac enzýmov obsahujú klíčky !
V súčastnosti už nie je nič nové a prevratné, o klíčenie a konzumovanie naklíčených semien a obilnín je veľmi prospešné môžete si ich vypestovať doma alebo kúpiť aj v supermaketech. Najčastejšie sa predávajú výhonky žeruchy, reďkovky, šošovice, mungo fazule, sójové výhonky,slnečnice jačmeňa.
Pre príklad uvediem enzýmy ktoré obsahuje naklíčený jačmen.
Obsahuje viac ako 20 enzýmov všetky ešte niesú kompletne prebádané. Sú v ňom napríklad enzýmy:
Superoxiddismutáza (SOD) – likvidátor voľných radikálov,
Cytochrómoxidáza- enzým urýchľujúci oxidáciu a redukciu,
Kataláza rozkladajúca peroxid vodíka na kyslík a vodu pre ľahké vylúčenie z tela,
Oxidáza – nutná na spracovanie mastných kyselín,
Transhydrogenáza – dôležitá pre srdcové tkanivo atď
Tip k varenému jedlu je vhodné si dať ”šalát” vlastne takto sa stravujem od mala no teraz s pohľadu enzýmov to má opodstatnenie , varená strava neobsahuje veľa enzýmov šalát ich výborne doplní. (šalát myslím čerstvú zeleninu k jedlu)
Krátko o enzýmoch
Enzýmy určujú povahu i rýchlosť chemických reakcií a riadia väčšinu biochemických procesov v tele všetkých živých organizmov vrátane človeka. Veda o enzýmoch sa volá enzymológia a rozvíja sa najmä od 19. storočia, kedy si ľudia začali všímať procesov, ku ktorým dochádza napríklad pri trávení potravy. Základnou zložkou enzýmov sú proteíny.
Napríklad čerstvý ananás je bohatý na enzým bromelain (pomáha štiepiť bielkoviny), kdežto ananás v konzerve už kvôli technologickému spracovaniu pravdepodobne žiadny bromelain obsahovať nebude. Ak hladáš enzýmy ovocie a zelenina obsahujú veľa prospešných enzýmov len pozor tepelnou úpravou sa enzýmy v nich zničia.