Oxygen Radical Absorb Capacity (ORAC) Je to test vyvinutý pre vedcami na Tufts Univerzite na meranie antioxidačnéj rýchlosti a sile ktorou disponujú rôzne potraviny a potravinové suplmeenty.Podľa nej sa dá zistiť ktorá potravina má najsilnejšie zastúpenie antioxidantov
Aby sa priemerný človek mohol vyrovnať so všetkymi škodlivinami a voľnými radikálmi, s ktoré denne naňho pôsobia sa je treba skonzumovať potraviny a nápoje v celkovej hodnote ORAC bodov najmenej 2000 – denne.
Výskumy ukazujú, že 87% percent svetovej populácie nedosahuje ani polovicu tejto úrovne. Sú však potraviny ktoré majú veľa bodov na stupnici ORAC a poskytujú niekoľkonásobne viac antioxidantov ako iná potraviny. Jedná sa o zeleninu alebo ovocie bohaté na antokianíny ako sú brusnice, čerešne moruše slivky zelené čaje a podobne …
Stupnica ORAC sa tiež používa v poľnohospodárstve, potravinárstve a pre farmaceutické výrobky. Rýchlo sa stáva uznávaným štandardom pre porovnanie antioxidačného potenciálu potravín a potravinových doplnkov.
Pingback: Egreše plné vitamínov, pestovanie egrešov | Bio Strava