Obyčajná každodenná strava obsahuje dostatočné množstvo omega 6, nieje treba ich doplnať , rôznymi doplnkami výživy. Podielajú sa na udržaní zdravej hladiny cholesterolu v krvi, a tým pomáhajú udržiavať zdravé cievy a srdce.
Ako omega-6 a omega-3 mastné kyseliny sa zaradujú do skupiny polynenasýtených tukov a sú pre náš organizmus veľmi dôležité, zaradujeme ich medzi esenciálne mastné kyseliny. Náš organizmus ich nedokáže vyrobiť si a preto ich musíme prijímať v našej strave s vyváženým pomerom.
A práve tento pomer je omega-6 a omega-3 mastných kyselín je klúčový. Tento pomer by mal byť v rozmedzí od 1:1 do 3:1. Odhaduje sa, že tento pomer je na slovensku mnohonásobne vyšší 10:1 až 20:1 . Pri takom pomere omega-6/omega-3 kyselín sa výrazne zvyšuje riziko rakoviny prostaty, prsníka alebo hrubého čreva, cukrovky,atritídy a chorôb kože.
Akú stravu pre vyvážený pomer omega 3 a 6 kyselín ?
Nejesť veľa mäsa (ktoré obsahuje veľa omega-6 kyselin) a začať jesť potraviny bohaté na omega-3 kyseliny, ako sú celé zrná, čerstvé ovocie a zelenina, ryby, olivový olej, cesnak a prospeje aj pohárik vínka.
Zdroje omega 6 mastných kyselín sú najmä semená: slnečnicové, tekvicové, sezamové semená, kukurica, orechy, mäso, mliečne výrobky.
Olej z ľanových semien je má celkom dobrý pomer1:4 vzhľadom dnešnej strave ktorá obsahuje priveľa omega6 mastných kyselín.
Ak je dosiahnutý dobrý pomer tak omega 6 majú veľmi dobré účinky proti nadúvaniu a bolesti spojené so symptónmy menopauzy vylepšujú zdravie kože, vlasov a nechtov a všeobecne pomáhajú k dosiahnutiu hormonálnej a emocionálnej rovnováhy a taktiež snižujú hladinu cholesterolu v krvi.
Esenciálne mastné kyseliny majú na naše telo dobré účinky zakladom je pestrá strava:
Regulácia tlaku v očiach, kĺboch a cievach
Zamedzujú výskytu degeneratívnych ochorení
Zlepšujú imunitu našeho organizmu
Hl. zložka bunkových membrán
Zväčšenie alebo zúženie ciev
Regulácia kolaterálneho obehu
Riadenie endokrinných hormónov
Regulácia hladkého svalstva a autonómnych reflexov
Regulácia rýchlosti delenia buniek
Regulácia látkovej výmeny
Transport kyslíka z červených buniek do tkanív
Regulácia správne fungovanie obličiek.
Udržiavanjú pohyb nasýtených tukov v krvnom riečisku , tuk sa neusadzuje v cievach
Zamedzujú vzniku krvných zrazenín
Ničenie resp vylučovanie zápalových látok z buniek, ktoré vyvolávajú alergie
Zlepšenie nervovej komunikácie