Sviatočné jedlá z ktorých nemusíš mať výčitky, ak sa naješ do sýta, na váhe nepriberieš a po Vianociach miesto 5 kg navyše schudneš o nejaké to kilečko a budeš disponovať väčšou energiou ako predtým. Treba si uvedomiť, že dosť záleží na štýle stravovania a výbere potravín. Väčšina ľudí sa na Vianoce napráska a potom už len povolia opasok a odfukujú To je jeden príklad z vlastnej skúsenosti. Tu je zoznam potravín, ktoré ti posilnia zdravie cez sviatky a mysli na ne ak budeš nakupovať v obchode.
Pri nákupe potravín sa môžeš orientovať podľa glykemického indexu potravín- čím nižší tým lepší. Rozumný nákup vyjde často lacnejšie, chutí prirodzenejšie a je prospešný. Dole uvedené potraviny sa skvelo hodia na sviatky a potešíš aj návštevu. Naopak určite sa vyhni ”pochúťkam” ako sú napodobeniny zákuskov z hypermarketu. Určite ich poznáš: punčový zákusok, krémeše a podobne. Sú dostať v podlhovastých plastový obaloch a aj obsahujú podobnú plastovú príchuť… Pri nákupe potravín je samozrejme treba myslieť aj na hostí, pre ktorých je zdravé stravovanie novinkou a mohli by si myslieť, že sú v nesprávnom dome. Takže nákupu čipsov, chrumiek sa asi nevyhneš skús si zapísať nasledujúce potraviny ponúknuť svojich hostí.
Chápem, že punčové zákusky, kola, čipsy, chrumky, sladké keksy sú štandardom a ak zavládne neistota, či je vhodné ponúkať návštevu zdravými potravinami, polož si otázku. Čo dáš svojim priateľom a rodine: niečo, čo zdraviu uškodí, alebo niečo, čo zdraviu pomôže. Je tak trochu divné sa opájať škodlivinami nie ?
Sušené ovocie namiesto zákuskov
Sušené ovocie má síce vyšší glykemický index, ale je to skutočná pochúťka, napríklad jablkové čipsy, brusnice, slivky, marhule, kustovnica čínska,višne, machovka peruánska, ďatle a tak ďalej. Sú to určite lepšie potraviny ako čipsy so zákuskom z obchodu a kolou.
Vaša návšteva určite ocení originalitu a zo skúseností viem, že zopakujú nápad, ktorý ochutnali a tradičným čipsom, chrumkám, pribudne niečo zdravé , napríklad spomínané goji. Vaši hostia možno ani nebudú tušiť, čo ste im to dali zač … ak sa spýtajú, čo to je za potraviny .. odpoveď je “veď ochutnajte” ! Netreba vymenovávať nutričné hodnoty alebo obsah vitamínov. Dôležitá je v tomto prípade chuť, ktorá je určite lepšia, ako majú umelé zákusky.
Ak vaši hostia alebo vy skombinujete “zdravé” s “nezdravým”, je to stále lepšie, ako napchať sa nezdravým.
Napríklad také brusnice majú zdraviu prospešné účinky. Brusnice sú naplnené antioxidantmi pre boj s chorobami a ich obsah vlákniny pomáha znižovať “zlý” cholesterol.Tiež majú nízky obsah cukru, takže kilá navyše ťa po sviatkoch nebudú trápiť.
Oriešky pre pohostenie návštevy
Vlašké orechy každý dobre pozná. Väčšinou slúžia ako ozdoba na medovníkoch, no dajú sa konzumovať aj samostatne. Sú výborné do šalátov, majú silné antioxidačné vlastnosti, podporujú sústredenie, zvyšujú obranyschopnosť a zároveň znižujú cholesterol a samozrejme dobre chutia.
Väčším prekvapením však budú” kešu oriešky“. Keď k nám prišli hostia a ochutnali ich, len sa po nich zaprášilo a to boli na stole aj zákusky a koláče. Kešu môžem odporučiť pre ich nasladlú maslovú jemnú chuť. Kešu obsahujú množstvo vitamínov skupiny B, kyselinu listovú, železo, draslík, fosfor a zo všetkých orechov obsahujú najviac horčíka.
Lieskové oriešky sú dobré, len sa horšie “chrumú” záleží na návšteve a stavu chrupu. Babka sa lieskovcom vyhýbala No ak by mala poriadne zuby, tak lieskovce by prispeli k lepšej pamäti (zatiaľ plyn nenechala pustený) a samozrejme priaznivo pôsobia na nervovú sústavu tak, ako všetky druhy orechov.
Para orechy majú zvláštnu špecifickú chuť. Sú samozrejme veľmi zdravé ako experiment dobre.V para orechoch sú bohato zastúpené minerály, nenasýtené mastné kyseliny (fosfor, horčík, železo) bielkoviny, vitamín. To samozrejme návštevu netrápi, ale je to dobré vedieť. Hlavné je, že sa po nich nepriberá.
Tiež odporúčam menej známe makadamiové oriešky. Veľmi dobre chutia a len sa po nich zapráši.
Tieto oriešky odporúčam konzumovať ako delikatesu na sviatky. Sú to najdrahšie orechy na trhu a ich vlastnosti tomu nasvedčujú. Údajne pomáhajú spomaliť proces starnutia pokožky, vyhladzujú ju, spevňujú a vyživujú. Makadamiové orechy majú až 80% tuku, ďalej obsahujú vitamín E, selén, vápnik, železo a fosfor.
Majú však doslova mega energetickú hodnotu, 3000kJ na 100 g! Ich konzumáciou si však zlepšujeme pamäť a sústredenosť, avšak netreba ich kombinovať moc zo zákuskami a vysoko energetickým jedlom / nápojmi.
Mandle síce nepatria medzi oriešky, ale veľa ľudí ich radí do tejto kategórie. Mandle sú výdatným zdrojom energie, horčíka a obsahujú viac vápnika ako mlieko. Zdravé mandle obsahujú: nenasýtené mastné kyseliny, bielkoviny, vitamíny, sacharidy, enzýmy a minerály. Hodia sa ako ozdoba na sviatočných pokrmoch, alebo len tak voľne nasypané do misky buď samostatne alebo spolu s inými orieškami. Hostia takúto misku určite ocenia.
Neznáme pekanové orechy obsahujú veľa tuku, no oproti sladkostiam sa jedná o zdravý tuk s nenasýtenými mastnými kyselinami. Sú výborné do šalátov alebo ako plnka, tiež výborné predjedlo. Pekanové orechy sú skvelým zdrojom vitamínu E a horčíka, ktorý podporuje svalovú silu, pretože sú plné bielkovín, vlákniny a prospešných nenasýtených tukov podobne ako v olivovom oleji.
Zdravé ryby na vianočnej večeri
Ryby sú pre kresťanov sviatočným jedlom , hlavne cez Vianoce na štedrý večer (24.12. nezabudni – mäso sa neje) a tiež na Veľký piatok (Veľká noc ) a na Popolcovú stredu. Tiež Ježiško ktorý mi nosí darčeky často konzumoval ryby. Vedel dobre prečo ! Inšpiruj sa aj ty mužom, ktorý premenil vodu na víno a sprav niečo dobré pre svoje zdravie. Vysmažená, či pečená ryba je hlavné jedlo v sviatočnej štedrovečernej večeri, pred ktorou prichádza pôst. Ten môžeš využiť na vianočnú očistu.
Na Slovensku tradičného kapra vystriedalo rybie filé kvôli ľahkej konzumácii. Vyberať kosti tiež nie je pre mňa 2 x zábava, no ale nad kapríkom či zubáčikom určite neohrniem nos. Na sviatky si môžeš dopriať zdravé aj keď drahšie ryby, napríklad morské ryby treska tuniak losos obsahujú najviac omega 3 mastných kyselín zo všetkých rýb, tiež veľa bielkovín, ktoré sa hodia na regeneráciu svalov, množstvo vitamínov najmä vitamínu D. Najlepšie kúpiť mrazeného tuniaka alebo lososa.
Sladkovodné ryby napríklad kapor, sumec neobsahujú veľa omega mastných kyselín, ale majú dobrú chuť a veľa bielkovín. Klúčová je príprava: ryby vysmážať príliš zdravé nie je, no ale tak na sviatky sa dá udeliť výnimka. Dobré je smažiť napríklad na kokosovom oleji. Vhodným spôsobom úpravy je tiež zapekanie v rúre, rímskom hrnci alebo zapekacej miske. Dôležitá je príloha k rybe. Ak chceš veľmi schudnúť, budeš musieť vynechať zemiaky, hlavne zemiakový šalát s majonézou. Naopak k rybe je vhodná zeleninová príloha. Zemiaky konzumuj uvarené v šupke a príliš nesoľ. Chleba obmedz ,biela múka nie je to pravé orechové, obsahuje rýchle sacharidy, z ktorých sa priberá.
Hlavne sa vyhni rybím prstom. Je to pomletý odpad v troj obale, ktoré síce ľahko pripravíš, ale ťažko stráviš. Rybie prsty ako tak chutia dobre, ale takto spracovaná ryba nie je až tak dobré. Tiež v posledných rokoch sa zvýšil pomer voda/mäso, obchodníci a výrobci sa snažia predávať lacnejšie a dať do produktu vodu, ktorá má za cieľ zvýšenie hmotnosti – je to pre nich výhodné riešenie.
Kapusta – slovenské sviatočné jedlo
Je plná vitamínov a minerálov, ktoré vaše telo unavené nedostatkom svetla a tepla určite ocenia. Výborne sa hodí aj pre tehotné a dojčiace ženy a deti.
Aký darček ti prinesie kapusta ? Predovšetkým vitamín B1, ktorý zlepšuje fyzickú silu a schopnosť odolávať stresu. Ďalej potom obsahuje vitamín C, vitamín E a K. Je v nej tiež draslík (pomáha odplavovať toxíny z tela), vápnik, horčík, železo, fosfor, selén a kyselinu listovú. Kapusta skvele zasýti a má tak málo kalórií, že telo viac energie spáli pri trávení kapusty, ako z nej získa, čiže chudneš. Kapusta patrí medzi potraviny s negatívnymi kalóriami. Nájdeš tam aj inú zeleninu, ktorá ti pomôže schudnúť.
Konzumácia zeleniny je jednou z účinných metód ako schudnúť
Zemiaky jeme každé sviatky
Zemiaky sú nutrične výživné a tiež výborným zdrojom beta-karoténu, silným antioxidantom. Chutia pomerne sladko, výborne zaplnia žalúdok , zaženú chuť na sladké zákusky, ktoré cez sviatky lákajú svojimi farbami.
Ak nedržíš nejakú nízko sacharidovú diétu, nie je dôvod z jedálnička vyhadzovať zemiaky. Ak môžeš, priprav zemiaky varené v šupke alebo opekané, no vyvaruj sa kombinácii zemiaky + tuk ( napríklad francúzke zemiaky ). Tiež sa vyhni kombinácii zemiaky s majonézou. Naopak zemiaky + zelenina napríklad spomínaná kapusta alebo cibuľa , šalát ,špenát,mrkva pod sú vítané. Zelenina zrazí vyšší glykemický index jedla.
Chuťovo veľmi pasujú k mäsu a samozrejme aj k rybe hodia sa ako sviatočný pokrm.Viac info o zemiakoch nájdeš v článku : Zemiaky nespôsobujú priberanie, naopak sú veľmi zdravé.
Hosťom ponúkni kakao resp výrobky s vysokým obsahom kakaa
Čokoholici čo obrali stromček ešte pred Ježiškom, radujte sa! Táto sladká pochúťka (v menších množstvách samozrejme) má blahodárne prínosy pre zdravie.
Potvrdili to aj Klinické štúdie, ktoré ukazujú, že konzumácia malého množstva čokolády (množstvo čokolády cca 30 kalórií v hodnote “) znižuje krvný tlak o 2,9 mm / Hg. Kakao znižuje riziko cievnej mozgovej príhody alebo ischemickej choroby srdca. Tak na Mikuláša vyberaj svojim tmavú čokoládu s vysokým obsahom kakaa.
Treba vybrať tmavú čokoládu, ktorá obsahuje minimálne 70 percent kakaovej sušiny. Je to síce drahšie ako nakupovať lacné margarínové čokolády do ktorých napráskali toľko sladu, aby neboli cítiť pachute. Naopak čokolády s vysokým obsahom kakaa obsahujú väčšie množstvo antioxidantov flavonoidov
Niekoľko dlhodobých štúdií preukázalo, že tento typ tmavej čokolády môže pomôcť znížiť LDL (zlý cholesterol) a zvyšuje hladinu HDL (dobrý cholesterol).
O Víne ako zdravom prípitku a pitnom režime cez sviatky
Víno nemá veľa kalórií, posilňuje srdce a obsahuje antioxidanty. Červené vína obsahujú najviac antioxidantov. Pohár vínka tiež zlepšuje trávenie a zvyšuje apetít. Podieľa sa na znižovaní cholesterolu, konkrétne na znižovaní negatívneho LDL cholesterolu, ktorý sa podieľa na upchávaní ciev tukovými usadeninami. Časom spôsobí infarkt alebo mŕtvicu. Samozrejme pitie vína sa odporúča iba v množstvách rovnajúce sa malému poháriku.
Ak vieš, že na sviatky sa ľúbiš prejesť a máš veľké oči, tak pred jedlom vypi veľký pohár vody.Voda zvyšuje látkovú výmenu, očisťuje organizmus od nečistôt, napomáha k lepšiemu tráveniu. Pri prejedení ti príde pohár čistej vody veľmi vhod, pomôže rýchlejšie stráviť potravu a tým odľahčí tvojmu brušku.
Môžeš povymýšlať rôzne zdravé nápoje, ten úplne najjednoduchší je minerálka s citrónom či limetkou. Skús zdravé smoothie, ktoré je na sviatky ako stvorené. Určite ho ocenia aj priatelia ktorých naláka zaujímavá farba tohoto zdravého sviatočného koktailu, no hosťom ponúkaj otestované kombinácie. So smoothie experimentovať na poslednú chvíľu sa nemusí vyplatiť. Moje skúsenosti sú, že nápoje, v ktorých prevládali citrusové chute, mali navrch.
Pár rád pre prichádzajúce sviatky:
Vyhni sa saturovaným tukom, rafinovaným cukrom, spracovanému mäsu (klobásky, párky) , presladeným malinovkám a hlavne umelým zákuskom.
Naopak objav nové chute v exotickom ovocí, skús niečo nové. Napríklad avokádo , oriešky, sušené ovocie a všetko to zapi s vodou.




